Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu pripravili 25. parado ob prazniku Gospodovega razglašenja

Objava: 07. 01. 2010 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu pripravili 25. parado ob prazniku Gospodovega razglašenja

Po opoldanski molitvi angelovega češčenja so sveti trije kralji papežu Benediktu XVI. prinesli simbolna darila

Včeraj dopoldne je bila na glavni ulici, ki vodi k baziliki sv. Petra v Vatikanu, 25. parada ‘Živela Befana'. Kot so poročali pri vatikanskem radiu, gre za zgodovinski dogodek, ko je ‘Svobodno združenje evropskih družin’ leta 1985 doseglo, da je bil praznik Gospodovega razglašenja ponovno vnesen v civilni koledar. Praznovanje dogodka poudarja pomen Svetih treh kraljev ter njihovo izročilo prenaša na nove generacije.

Liki svetih treh kraljev so vsako leto izbrani v različnih italijanskih mestih. Letos so jih predstavila mesta Alatri, Fiuggi in Vico v Laziju. Sprevod so sestavljale skupine, ki s svojimi kostumi in vozovi obujajo spomin na stare čase, številne bandere in transparenti, tri glasbene skupine, dvajset konjenikov in tri skupine mažoretk. Vseh skupaj je bilo več kot tisoč petsto članov, od tega kar dvesto petdeset otrok. Scena včerajšnje parade je bila vzeta iz pokrajine Ciocciara. V paradi so bile mogočne žive jaslice, ki so predstavljale glavno bogastvo vseh družin sveta: ljubezen, solidarnost, strpnost in mir. Marljivost, ustvarjalnost in bogastvo izročila so bili predstavljeni v prizorih iz vsakdanjega življenja, ki so bili vidni predvsem po kostumih in vozovih udeležencev, bogatih z zgodovinskimi in kulturnimi prispodobami.

Po opoldanski molitvi angelovega češčenja, ki jo je skupaj z verniki, zbranimi na trgu Svetega Petra, vodil papež Benedikt XVI., so sveti trije kralji svetemu očetu prinesli simbolna darila: križ, steklenico prijateljstva in relief iz brona. Križ je simbol stoletne vere ter znak neodrekljivih globokih korenin človeške edinosti, ki presega kulturne, etnične in verske razlike. Steklenica prijateljstva, ki je delo kiparja Vincenza Bianchija, predstavlja mir, solidarnost in bratstvo med narodi. Izdelavo bronastega reliefa, obogatenega s kamni, delo umetnika Leonarda Rosita, je navdihnila papeževa zadnja okrožnica ‘Ljubezen v resnici’. Na sredi je upodobljen Jezus, ki svoje ljudstvo vodi k izviru resnice, pod njim je tehtnica, ki simbolizira socialno pravičnost, bistveno prvino v vseh medčloveških odnosih.

V celotnem dogodku '’Živela Befana’' se prepletata zgodovina in domišljija. Parada v prvi vrsti obuja spomin na prihod svetih treh kraljev, ki je v skladu s krščansko tradicijo, po drugi strani pa je sprevod posvečen tudi čarovnici Befani, veseli starki, ki izvira iz četrtega stoletja in je bila plod domišljije skupine učiteljev, staršev in starih staršev.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh