Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu slovesno bogoslužje ob dvajseti obletnici diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Slovenijo

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 06. 06. 2012 / 06:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu slovesno bogoslužje ob dvajseti obletnici diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Slovenijo

Sveto mašo v baziliki Marije Snežne je minuli ponedeljek daroval nadškof Dominique Mamberti.

V rimski baziliki Marije Velike so minuli ponedeljek obhajali slovesno bogoslužje ob dvajseti obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem ter pred bližajočim se dnevom državnosti. Kot poroča Radio Vatikan, je sveto mašo daroval tajnik za odnose z državami pri državnem tajništvu Svetega sedeža nadškof Dominique Mamberti.

Nadškof Mamberti je v nagovoru povedal, da se bo vsaka zgradba – tako tista, ki jo naredijo posamezniki, kot tista, ki jo naredi majhna ali velika skupnost ali kar celoten narod – zrušila, če ne bo postavljena na Kristusa in trajne vrednote, ki nas jih on uči. Zato bi moral kristjan, čeprav potopljen v obveznosti in skrbi tega časa, črpati iz Boga, preko molitve in zakramentov, potrebne moči za posvečevanje ne le sebe, ampak tudi vsake stvarnosti, v kateri se znajde. Nadškof je spomnil na bl. Antona Martina Slomška, ki ga je Janez Pavel II. postavil za zgled pristnega domoljubja, za njegove pobude pa dejal, da so na odločilen način zaznamovale prihodnost slovenskega naroda ter pomembno prispevale k doseganju neodvisnosti.

Čeprav je bil škof Slomšek prvi Slovenec, ki ga je Cerkev uradno razglasila za blaženega, pa v več stoletni zgodovini slovenskega naroda niso manjkali mnogi svetniki, je zatrdil nadškof Mamberti in izpostavil tudi mnoge mučence iz minulega stoletja, ki so s svojim življenjem in žrtvovanjem utelesili evangeljsko sporočilo na slovenski zemlji in nadaljujejo s posredovanjem v nebesih. Posvečevanje sedanje stvarnosti in promocija vrednot pa sta naloga današnjih kristjanov kot posameznikov ali pa povezanih v skupnosti.

Kot je poudaril nadškof Mamberti, to velja tudi za kristjane v Sloveniji. Člani katoliške Cerkve v Sloveniji morajo živeti in širiti evangeljsko sporočilo ter na ta način prispevati k ohranjanju in promociji slovenskega jezika in kulture. Po nadškofovih besedah namreč želi katoliška Cerkev, v povezanosti s Svetim sedežem, tudi danes in v prihodnosti dati svoj poseben prispevek za celotno slovensko družbo.

Nadškof Mamberti je ob tem spomnil na besede Benedikta XVI., izrečene ob izročitvi poverilnih pisem sedanje slovenske veleposlanice pri Svetem sedežu Maje Marije Lovrenčič Svetek, da je namreč »posebno poslanstvo katoliške Cerkve, ki ga uresničuje tako na slovenskem ozemlju kot po vsem svetu, oznanjevanje evangelija in prinašanje vsakemu človeku zveličanja, ki prihaja od Gospoda Jezusa«. Papež je takrat še dodal, da je Sveti sedež naklonjen okrepitvi rodovitnega sodelovanja s slovenskimi oblastmi ter da v skladu s spoštovanjem pristojnosti in ciljev želi nadaljevati skupno zavzemanje za iskanje resničnega dobrega za vsako osebo in družbo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh