Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu umrl krščanski demokrat Giulio Andreotti

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 05. 2013 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu umrl krščanski demokrat Giulio Andreotti

94-letni Andreotti je obilno prispeval k oblikovanju italijanske povojne politike.

V Rimu je včeraj opoldne v 94. letu starosti na svojem domu umrl Giulio Andreotti, italijanski krščansko demokratski politik, ki je s svojim delovanjem obilno prispeval k oblikovanju italijanske povojne politike. Andreotti se je rodil 14. januarja 1919 v Rimu, med leti 1972 in 1992 pa je bil kar sedemkrat na čelu kratkotrajnih italijanskih vlad. Od leta 1955 je bil minister v skupno 33 kabinetih.

Andreotti je veljal za obraz italijanske krščansko demokratske politike, njegova stranka Democrazia Cristiana (DC)je zaton doživela leta 1993. Zaradi korupcijskega škandala, ki je pripeljal do propada uveljavljenega strankarskega sistema, je moral Andreotti odstopiti s svojega položaja. Politiku so očitali tudi povezave z mafijo. Proti njemu je bilo usmerjenih več tožb, nikoli pa ni bil pravnomočno obsojen.

Dejavni katoličan Andreotti je bil med drugim izdajatelj revije '30 Giorni', ki jo je pripravljala katoliška skupnost 'Comunione e liberazione'. Revija je prenehala izhajati lansko leto. Andreotti je bil tesno povezan z Vatikanom, napisal pa je tudi več knjig z versko, zgodovinski in državnopravno tematiko.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh