Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Romuniji prvi javni muzej, posvečen holokavstu

Za vas piše:
STA
Objava: 12. 10. 2016 / 06:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Romuniji prvi javni muzej, posvečen holokavstu

Romunija je več let zanikala svojo udeležbo pri izvajanju holokavsta.

V Romuniji, ki je več let zanikala svojo udeležbo pri izvajanju holokavsta, bodo odprli prvi državno voden muzej, posvečen judovski skupnosti, ki je bila pred drugo svetovno vojno ena največjih v Evropi. Predvidoma ga bodo odprli leta 2018 v romunski prestolnici Bukarešti.

Muzej se bo osredotočil na preganjanje Judov in Romov, kot je pojasnil Alexandru Florian, direktor Narodnega inštituta za proučevanje holokavsta. Predstavil bo vlogo, ki so jo Judje odigrali pri modernizaciji Romunije, pa tudi boj proti predsodkom in zanikanju šoe, kakor Judje imenujejo holokavst, je po navedbah tujih medijev povedal Florian.

Doslej je bil glavni skrbnik judovske zgodovine v Romuniji zasebno voden muzej v sinagogi v Bukarešti.

V državi je v 30. letih prejšnjega stoletja živelo okoli 800.000 Judov. Po Sovjetski zvezi in Poljski je bila to tretja največja judovska skupnost v Evropi. Približno 380.000 romunskih in ukrajinskih Judov naj bi na romunskih tleh ubili v času diktatorja in nacističnega zaveznika Iona Antonescuja.

Romunska vlada je vsakršno vpletenost v holokavst zanikala do leta 2003, ko je ustanovila skupino strokovnjakov pod vodstvom Nobelovega nagrajenca za mir Eliea Wiesla. Skupina je imela nalogo, da znova prečeše temno zgodovino države. Ugotovitve so pokazale, da je bilo veliko romunskih Judov in drugih manjšin umorjenih v koncentracijskih taboriščih v Pridnjestrski republiki ob Moldaviji. Drugi so umrli v pogromih ali na vlakih smrti.

Danes v Romuniji živi okoli 3.200 Judov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh