Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rusiji z zakonom prepovedane kletvice na javnih prireditvah

Objava: 02. 07. 2014 / 07:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rusiji z zakonom prepovedane kletvice na javnih prireditvah

Zakon vključuje tudi film in gledališče ter druge umetniške oblike.

V Rusiji je z odlokom ruskega predsednika Vladimirja Putina začel veljati zakon, ki prepoveduje uporabo kletvic na javnih prireditvah, kar vključuje tudi film in gledališče ter druge umetniške oblike. Zakon, ki je že ob sprejetju v letošnjem maju v javnosti sprožil kritične odzive, je stopil v veljavo v torek, poročanje tujih agencij povzemajo pri STA.



Zakon predvideva denarne kazni za kršitelje - do 2.500 rubljev (približno 53 evrov) za posameznike in do 50.000 rubljev (približno 1.060 evrov) za organizacije.

Filmi, ki vsebujejo opolzkosti, po novem ne morejo pridobiti licence za distribucijo, trgovci pa so odslej obvezani morebitne kupce opozarjati na dejstvo, da določeno delo vsebuje kletvice. Čeprav zakon ne določa, kaj natančno naj bi bile psovke, je po prepričanju večine usmerjen proti naboru najhujših kletvic, v Rusiji znanih kot »mat«.

Medtem ko nekateri menijo, da omenjene kletvice zelo žalijo rusko uho in da je njihovo uporabo potrebno omejiti, so drugi prepričani, da »mat« človeku pomagajo pri lažjem izražanju v trenutku najhujše bolečine ali jeze.

Mnogi so zakon tudi zasmehovali, češ da z njim ne bo uspelo izkoreniniti nečesa, kar je neodtujljiv del ruske kulture. Nekaj najboljših ruskih pesnikov in dramatikov, od klasika Aleksandra Puškina do sodobnega postmodernista Vladimirja Sorokona, namreč kletvice v svojih delih obilno uporabljajo, opozarjajo ruski kulturniki in humanisti.

Vir: STA / M. M. Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh