Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V SDS zahtevajo sklic izredne seje o stanju v domovih za starejše

Za vas piše:
M. M.
Objava: 12. 01. 2024 / 07:43
Oznake: Odnosi, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2024 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
V SDS zahtevajo sklic izredne seje o stanju v domovih za starejše
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

V SDS zahtevajo sklic izredne seje o stanju v domovih za starejše

Torkov nasilni dogodek nad oskrbovancem v DSO Grosuplje je zadnji javnosti znan primer, ki je spet pokazal, kako krhki so odnosi v naši družbi, še zlasti do starejših. V SDS so tudi zaradi tega vložili zahtevo za sklic izredne seje v državnem zboru o stanju v domovih za starejše.

Spomnimo. Do incidenta v Grosuplju je prišlo, ko je sorodnica v času obiskov vstopila v sobo stanovalca in ga udarila, dogajanje pa predvajala na družbenem omrežju. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci zatrdila direktorica DSO Grosuplje Metka Velepec Šajn, so žrtvi takoj po dogodku nudili zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč, sicer pa ni poškodovana.

SDS: Stanje v domovih za starejše je zaskrbljujoče

Po besedah poslanke SDS Alenke Helbl razmere zahtevajo takojšnje ukrepanje na različnih področjih, od kadra do normativov v zdravstveni negi, je poročala STA. Vse informacije s terena kažejo na to, da se je treba te teme lotiti takoj in z vso resnostjo, je poudarila. V zahtevi za sklic izredne seje DZ so težave razvrstili v pet področij.

To so dolge čakalne vrste za mesto v domu, saj nanj čaka 17.400 ljudi. Opozarjajo tudi na finančno stanje domov, ki se je poslabšalo zaradi zvišanih cen energentov. Obenem so se v številnih domov v letih 2020 in 2021 lotili naložb, a so se zaradi višjih cen materiala znašli skoraj v brezizhodnem finančnem položaju, je dejala Helblova.

Država je domove pustila same

Kot so še zapisali v SDS, se je domovom strošek gradnje oz. investicij povečal za od 500.000 evrov do enega milijona evrov. Razliko bi morala po njihovem mnenju kriti država, ki pa je domove pustila same. Večina domov je morala zato vzeti posojilo z visoko obrestno mero in če država ne bo prispevala sredstev, bo to pomenila dvig oskrbnin, opozarjajo.

Urejanje normativov za zdravstvene delavce

Takojšnje ukrepanje, tako Helblova, je potrebno tudi na področju kadra, ki ga v domovih primanjkuje. Zaposleni ponekod delajo tudi 12 ur, medtem ko časa za izkoristek nadur ni, je opozorila. Nenazadnje je treba po mnenju SDS urediti normative za zdravstvene delavce in področje digitalizacije v domovih.

Poenotenje normativov in cen zdravstvenih storitev

Vlada naj bi v skladu s pripravljenimi priporočili SDS rešila problematiko v domovih najkasneje do 1. marca. Tako naj bi poenotila kadrovske normative za zdravstvene delavce in cene zdravstvenih storitev v domovih in bolnišnicah. Poleg tega naj bi sprejela ukrepe za izboljšanje kadrovske problematike, uredila finančno stanje domov, nastalo zaradi višanja stroškov investicij, in zagotovila dodatna sredstva za digitalizacijo domov.

Država naj domovom zagotovi dodaten denar

V SDS pozivajo vlado, naj tistim domovom, ki zaradi dviga cen dela, energentov, storitev in materiala ustvarjajo negativni poslovni rezultat, zagotovi dodatna finančna sredstva in s tem prepreči večji dvig oskrbnin.

Predlog ministrstva »ne bo pomembneje izboljšal stanja«

Kot je še povedala poslanka SDS, je ministrstvo za solidarno prihodnost sicer res dalo v javno razpravo predlog interventnega zakona o kadrih v domovih in varstveno-delovnih centrih, s katerim naj bi izboljšali tako kadrovske in delovne pogoje kot tudi zmogljivosti izvajalcev. A ta zakon glede na odzive s terena ne bo pomembneje izboljšal stanja, je zaključila Helblova.

Nalaganje
Nazaj na vrh