Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Selca - 1050 let od prve omembe vasi praznovali zelo slovesno [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 06. 2023 / 07:03
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 23:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Selca - 1050 let od prve omembe vasi praznovali zelo slovesno [FOTO]
Vaško jedro s spominskim parkom in dvema doprsnima kipoma je tudi uradno odprto. FOTO: Urška Bernik

Selca - 1050 let od prve omembe vasi praznovali zelo slovesno [FOTO]

Prav ob 1050-letnici prve pisne omembe vasi so sinoči v Selcih na osrednji prireditvi ob praznovanju slovesno odprli in blagoslovili novo vaško jedro s spominskim parkom in v njem odkrili prva dva od petih doprsnih kipov zaslužnih Selčanov – duhovnika, narodnega voditelja in politika dr. Janeza Evangelista Kreka (po očetu iz Selc) in zgodovinarja dr. Franca Kosa.

Mladi iz Selc. FOTO: Urška Bernik

Svečane slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, predsednik Krajevne skupnosti Selca Peter Krek, nekdanji in zdajšnji župan občine Železniki Anton Luznar in Marko Gasser, predsedniki društev, ki delujejo v Selcih in okolici, arhitekt Bojan Rihtaršič in kipar Metod Frlic, župnik Župnije Selca Damjan Prošt in duhovni pomočnik Cristian Balint.

Začetek dogodka je naznanil Pihalni orkester Alples. FOTO: Urška Bernik

Zamisel izpred petih let

Zamisel o vaškem jedru se je sicer porodila pred petimi leti, ko se je podrl stari gasilski dom. Predlog o ureditvi vaškega jedra in postavitvi spominskega parka zaslužnih Selčanov na njegovih ruševinah so občinski svetnice in svetniki občine Železniki na seji soglasno podprli in sprejeli. Zdaj torej na površini 100 kvadratnih metrov stoji park s predvidenimi petimi kipi, pa tudi s pitnikom vode, sredi zelenice pa so posadili lipo, ki bo s krošnjo ustvarila intimen, poleti pa senčnat prostor parka.

Zanimanje za slavnostni dogodek je bilo veliko. FOTO: Urška Bernik

Bojan Rihtaršič in Metod Frlic

Oblikovanje vaškega jedra so zaupali domačemu arhitektu Bojanu Rihtaršiču, za oblikovanje doprsnih kipov (in pitnika) pa so povabili akademskega kiparja Metoda Frlica, ki se posveča skulpturi kot odprti formi z uporabo različnih materialov in različnih kiparskih tehnik, kot docent pa predava na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, njegova dela je videti v Aleji zaslužnih Ločanov v Škofji Loki in Aleji škofov v Stari Loki.

Pozdrav predsednika Državnega sveta Marka Lotriča in upokojenega nadškofa msgr. dr. Antona Stresa. FOTO: Urška Bernik

Z dvignjenim pogledom poudaril Krekovo vizionarstvo

»Pri upodobitvi duhovnika in politika Janeza Evangelista Kreka mi je bila za izhodišče njegova fotografija iz zgodnejšega obdobja javnega delovanja, ki je tudi najbolj poznana. V tem obdobju je velikokrat obiskoval Selca, rojstni kraj njegovega očeta. Pri oblikovanju sem portret malo idealiziral in z geometrijsko poenostavitvijo očal vnesel duh modernosti. Pogled sem mu rahlo dvignil, da sem poudaril njegovo vizionarnost,« je pojasnil kipar Frlic.

Evropsko himno je izvedel trobentač. FOTO: Urška Bernik

Kosovi veliki brki poudarijo ostrino njegove zgodovinske misli

»Portret zgodovinarja Franceta Kosa poudarja njegov odgovoren odnos do zapisovanja zgodovinskih virov slovenskega naroda. Zamišljen pogled v tla, ki sem ga poudaril z zamegljenostjo spodnjega dela portreta, izostri samoizpraševanje, ali je zapisano pravo, ali so podatki verodostojni. Njegovi veliki brki še poudarijo ostrino njegove zgodovinske misli,« je še razložil Frlic, ki je oblikoval tudi podobo za pitnik. Motiv za oblikovanje pitnika je pripovedka Lojzeta Zupanca Baba prede iz zbirke Kamniti most.

Pevka v narodni noši je zapela Zdravljico. FOTO: Urška Bernik

Krek tlakoval prihodnost slovenskega naroda

Častni pokrovitelj dogodka Marko Lotrič je v govoru izpostavil, da je slovesnost namenjena pomembnima možema, ki sta zaznamovala ne le življenje v Selški dolini, temveč življenje Slovenk in Slovencev. Politik, sociolog, pisatelj, teolog, publicist in časnikar dr. Janez Evangelist Krek je po njegovem tlakoval prihodnost slovenskega naroda na družbeno-političnem, kulturnem in tudi gospodarskem področju.

Častni gostje dogodka. FOTO: Urška Bernik

Ni le kritiziral, temveč tudi nakazoval rešitve

»Že davnega leta 1893, še v času avstro-ogrske monarhije, si je na prvem katoliškem shodu javno prizadeval za pravice delavcev in opozarjal na težek položaj kmetov. Na marsikaj od tega, na kar je opozarjal Krek pred 130 leti, opozarjamo v Državnem svetu še danes. Krek pa ni le kritiziral krivičnih razmer, temveč je tudi nakazoval rešitve, kako popraviti krivice in delovati v dobrobit slehernika,« je poudaril Marko Lotrič.

Slovesnosti se je udeležil tudi upokojeni ljubljanski nadškof. msgr. dr. Anton Stres. FOTO: Urška Bernik

Duhovnik z odličnim čutom za sočloveka in za skupnost

Za Kreka je, ko je bil še otrok, domači župnik Vincenc Mayr dejal: ta fant bo nekaj posebnega – ali bo storil zelo mnogo dobrega ali pa zelo mnogo slabega, za oboje ima talent. Krek je bil, je še izpostavil Lotrič, duhovnik z odličnim čutom za sočloveka in za skupnost, s sodelavci je začel ustvarjati zadruge, zlasti hranilnice in posojilnice. Bil je tudi politik, čigar krščansko-socialno gibanje je raslo na temelju krščanske vere in socialne pravičnosti in se širilo tudi prek meja.

Častni pokrovitelj dogodka in slavnostni govornik je bil Selčan Marko Lotrič. FOTO: Urška Bernik

Franc Kos starejše slovenske tekste rešil pred pozabo

»Pomemben za odkrivanje tančic dolge zgodovine slovenskega naroda je bil tudi dr. Franc Kos, rojen na sveti večer v kmečki hiši v Selcih. Zapisal se je kot pomemben član prve generacije znanstvenih zgodovinarjev Slovenije. Raziskoval je srednjeveško zgodovino Slovenije, objavljal in kritično obravnaval zgodovinske vire za obdobje od leta 500 do 1269. Zanimal se je tudi za slovenska družinska in osebna imena ter objavljal starejše slovenske tekste, ki bi bili verjetno brez njegovega prizadevanja za vedno pozabljeni,« je pojasnil predsednik Državnega sveta.

Program so sooblikovali tudi člani Kulturnega društva dr. Janez Evangelist Krek Selca. FOTO: Urška Bernik

Kritično presojanje in zavračanje neutemeljenih predvidevanj

Kot je še dodal Marko Lotrič, sicer tudi sam Selčan, sta dr. Franceta Kosa odlikovala zlasti kritično presojanje in zavračanje neutemeljenih predvidevanj. Tudi to nam je lahko danes, v poplavi informacij, za vodilo in zgled. Še kako pomembno je, je zaključil govornik, ločevati zrno od plev, resnico od natolcevanj, dobro od zlega.

Otroška folklorna skupina Podružnične šole Selca. FOTO: Urška Bernik

Koristen opomin, kaj vse lahko dosežemo, če nas vodijo plemeniti cilji

Ponovil je še, da je želja po samostojnem parku v Selcih tlela precej časa, in izrazil veselje, da je zdaj uresničena in bo domačinom v ponos, obiskovalcem pa v veselje: »Vaško jedro je bilo od nekdaj osrednji prostor, na katerem so se ljudje srečevali, praznovali, trgovali, pomenkovali in tudi zaljubljali. Naj bo tako tudi v prihodnje. Naj se nam v spominskem parku spočije oko, naj se v njem sklepajo nova prijateljstva, zlasti pa naj nam bo v koristen opomin, kaj vse lahko dosežemo, če nas vodijo plemeniti cilji.«

Nagovor župana Železnikov Marka Gasserja. FOTO: Urška Bernik

Blagoslov dr. Antona Stresa

Spominski park in oba doprsna kipa je, v navzočnosti selškega župnika Damjana Prošta in duhovnega pomočnika Cristiana Balinta, blagoslovil upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres, ki je pred tem v selški cerkvi daroval tudi večerno mašo na god farnega zavetnika sv. Petra. Škof je poudaril, da iz rok vsemogočnega Boga prihaja vsak dober dar, z njegovo pomočjo in s sodelovanjem mnogih ljudi je bil urejen tudi spominski park, posvečen znanim Selčanom, v prvi vrsti dr. Kreku in dr. Kosu.

Program so z dvema točkama popestrili tudi lovski rogisti. FOTO: Urška Bernik

Prepričana kristjana, ki sta zato tudi trpela

»Oba sta bila velikana našega naroda. Njun zgled predanih iskalcev naše preteklosti in graditve naše prihodnosti – dr. Kos nam je odkrival naše korenine, dr. Krek pa je gradil sedanjost in prihodnost – kaže tudi naše naloge v današnjem času. Oba sta bila prepričana kristjana in v veri sta našla tudi moč v trenutkih preizkušenj, oba sta zaradi tega tudi nekaj pretrpela,« je pred blagoslovom izpostavil škof Anton Stres.

Kip dr. Janeza Evangelista Kreka sta odkrila kipar Metod Frlic in predsednik KS Selca Peter Krek. FOTO: Urška Bernik

Zgled pokončnosti, zvestobe in poguma

Pojasnil je, da je bil Franc Kos prestavljen iz Gorice v Koper, ker mnogim ni bil po volji zaradi svojega slovenstva. Tudi Janez Evangelist Krek marsikomu ni bil po volji in je trpel, ker se je pač zavzemal za ubogega, tlačenega, zapostavljenega človeka in Slovenca. In vendar sta – kot je zaključil dr. Stres – ustvarila veliko in nam vsem lahko dajeta zgled z njuno neomajno pokončnostjo, zvestobo in pogumom.

Kipar Metod Frlic in župan Železnikov Marko Gasser sta odkrila kipca dr. Franca Kosa. FOTO: Urška Bernik

Bogat kulturno-etnološki program

Na slavnostni prireditvi, ki sta jo odprli evropska in slovenska himna v izvedbah trobentača in pevke v narodni noši, so v bogatem kulturno-etnološkem programu sodelovali Mešani pevski zbor Sv. Peter iz Selc z izvedbo Gregorčičevega Znamenja, Pihalni orkester Alples, otroška folklorna skupina podružnične šole Selca, Lovski zbor rogistov, igralci in recitatorji iz Kulturnega društva dr. Janez Evangelist Krek Selca.

Upokojeni nadškof Anton Stres, selški župnik Damjan Prošt in duhovni pomočnik Cristian Balint. FOTO: Urška Bernik

Druženje in klepet ob obloženi mizi

Po koncu uradnega dela dogodka so se številni udeleženci vseh generacij zaustavili še pri bogato obloženih mizah in sproščeno druženje in klepet nadaljevali dolgo v noč … Prireditev so odlično, z roko v roki, pripravili in izvedli Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca, Javni zavod Ratitovec Železniki in Občina Železniki.

Vaško jedro je bilo nabito polno. FOTO: Urška Bernik

Blagoslov upokojenega nadškofa msgr. dr. Antona Stresa. FOTO: Urška Bernik

Prišli so vaščani vseh generacij. FOTO: Urška Bernik

Častni gostje ob odkritih in blagoslovljenih doprsnih kipih. FOTO: Urška Bernik

Upokojeni nadškof Anton Stres v pogovoru z županom Železnikov Markom Gasserjem in selškim župnikom Damjanom Proštom. FOTO: Urška Bernik

Sproščeno druženje in klepet še dolgo v noč. FOTO: Urška Bernik


Kupi v trgovini

Janez Evangelist Krek za Slovence
Družbena vprašanja
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh