Zapri
Iskanje

V Siriji blagoslovili prvo katoliško fakulteto

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 11. 2021 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba, Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2021 / 10:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Siriji blagoslovili prvo katoliško fakulteto

V Siriji blagoslovili prvo katoliško fakulteto
Melkitski patriarh Youssef Absi FOTO: Vatican Media
V sirski prestolnici Damask so slovesno blagoslovili prvo zasebno fakulteto za katoliško teologijo v deželi, ki jo je melkitski patriarh označil za »delavnico teološke misli«.

Slovesnosti ob blagoslovitvi minuli konec tedna so se po navedbah spletnega portala Vatican News udeležili patriarh melkitske Grško-katoliške cerkve Youssef Absi, papeški nuncij v Siriji kardinal Mario Zenari ter številni visoki predstavniki sirskega političnega, verskega in družbenega življenja.

Ustanovitev visokošolske ustanove je bila potrjena s predsedniškim odlokom leta 2019.

Ustanovitev visokošolske ustanove je bila potrjena s predsedniškim odlokom leta 2019, za kar se je patriarh Absi ob tej priložnosti zahvalil sirskemu predsedniku Bašarju al-Asadu. Fakulteta omogoča študij za okoli 90 kandidatov. Vodenje fakultete je prevzel patriarh Absi, prostore za študente pa so uredili kar ob sedežu patriarhata v središču Damaska, v prostorih nekdanje šole. Grško-katoliška cerkev doslej na Bližnjem vzhodu z izjemo Libanona ni imela svoje teološke fakultete.

Po patriarhovih besedah je nova visokošolska ustanova, ki je prve študente sprejela 1. oktobra,  »odprta za vse religije«, pripravljena pa je tudi na sodelovanje s širšim okoljem. Sirski minister za izobraževanje Bassam Ibrahim je pojasnil, da si od fakultete obeta »obogatitev človeških spoznanj v služenju družbi«.

Kandidatom za katoliške duhovnike odslej ne bo več treba iskati možnosti za študij v tujini.

Že leta 2002 si je patriarhat prizadeval, da bi omogočil študij katoliške teologije v Damasku in je v ta namen postavil celo Teološki inštitut. »Vsi naši študentje in študentke prihajajo iz vernih družin, bodisi pravoslavnih ali katoliških,« je že letos poleti v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil arhimandrit Youssef Lajin, predstojnik fakultete: »Imamo kaldejce, Armence, vernike vzhodnih Cerkva. Študij na fakulteti naj bi kandidatom omogočil, da v šolah poučujejo verski pouk ali pa najdejo dobro zaposlitev na drugih področjih.«

Študij bo predvidoma trajal pet let; ob zaključku bodo diplomanti prejeli državno veljavno potrdilo za poučevanje teologije. Kandidatom za katoliške duhovnike tako odslej ne bo več treba iskati možnosti za študij v tujini. Patriarhat po navedbah avstrijskega Kathpressa prevzema tudi tretjino stroškov za novo fakulteto; francoska človekoljubna organizacija »L'Oeuvre d'Orient« je ustanovi že darovala 40.000 ameriških dolarjev za nakup računalniške opreme.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh