Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V sklepnem dokumentu poudarek pripravi na zakon

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 10. 2015 / 10:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

V sklepnem dokumentu poudarek pripravi na zakon

Kardinal Napier iz Durbana: tokrat manj »ideologije« kot na lanski izredni sinodi.

Južnoafriški kardinal Wilfrid Fox Napier je izrekelpohvalo organizaciji tokratne škofovske sinode o zakonski zvezi in družini vprimerjavi z izredno sinodo pred letom dni. Na eni od tiskovnih konferenc vVatikanu v tem tednu je posebej izpostavil občutno daljši čas, namenjenrazpravi v 13 jezikovnih skupinah, t.i. »manjših krogih«. Afriški škofjeoptimistično ocenjujejo sinodo in vodstveni slog papeža Frančiška, je povedaldurbanski nadškof. Poleg njega sta spregovorila tudi španski kardinal LluisMartinez Sistach  iz Barcelone in mehiškikardinal Alberto Suarez Inda iz Morelie. Vsi trije so poudarili, da bo temapriprave na zakon v novem sklepnem dokumentu zavzela osrednje mesto.

Glede lanskoletne izredne sinode je kardinal Napierkritično ocenil predvsem dejstvo, da vmesno poročilo v določenih točkah nitipribližno ni odsevalo večinskega mnenja udeležencev, pač pa zgolj mnenjedoločenih posameznikov. »Očitno je bila na delu prav posebna ideologija s pravposebnimi cilji«, je prepričan južnoafriški kardinal. Tokrat je povsem drugače.Sinoda deluje kot ekipa in resnično napreduje.

Kardinal Napier je minuli teden priznal, da je bil pred začetkom letošnjesinode med podpisniki kritičnega pisma papežu Frančišku. Pismo pa se jevsebinsko močno razlikovalo od tistega, ki je bilo predstavljeno v medijih, vkaterem naj bi 13 kardinalov Frančišku očitalo, da s sinodo manipulira v pridzagovornikov sprememb.

Kardinal Martinez Sistach in kardinal Suarez Inda stapoudarila, da je bila v razpravah večkrat izražena potreba po temeljitejšipripravi na zakon. Pari bi morali poroko in ustanavljanje družine resničnorazumeti kot dosmrtno Božjo poklicanost in Cerkev bi morala s pripravo pričetiže med najstniki. Druge teme razprav po posameznih skupinah so bile med drugim tudiogroženost družin zaradi aidsa, organizirani kriminal in migracija zaradirevščine.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh