Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sloveniji za začasno zaščito zaprosilo že 7000 ukrajinskih beguncev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 03. 2022 / 18:05
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 19:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Sloveniji za začasno zaščito zaprosilo že 7000 ukrajinskih beguncev
Doslej je v Sloveniji za začasno zaščito zaprosilo okoli 7000 ukrajinskih beguncev. FOTO: Tamino Petelinšek

V Sloveniji za začasno zaščito zaprosilo že 7000 ukrajinskih beguncev

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, izrečenih med današnjim zasedanjem notranjih ministrov EU v Bruslju, je doslej v Sloveniji za začasno zaščito zaprosilo okrog 7000 ukrajinskih beguncev.

Kot je dodal Franc Kangler, je našo državo doslej prečkalo okrog 50.000 oseb iz Ukrajine, ki so nadaljevale pot v druge evropske države, zlasti v Italijo. Državnemu sekretarju je hrvaški kolega Davor Božinović pojasnil, da je trenutno na Hrvaškem okrog 15.000 ukrajinskih beguncev.

Najbolj obremenjene so Poljska, Avstrija in Češka

Evropska komisarka za notranje zadeve, Švedinja Ylva Johansson, je sicer predstavila indeks obremenjenosti držav v begunski krizi kot posledici ruske invazije na Ukrajino. Ta čas so najbolj obremenjene države Poljska, Avstrija in Češka, medtem ko Slovenija ni bila posebej izpostavljena.

Pomoč za Moldavijo

Se je pa okoli 360.000 beguncev iz Ukrajine doslej zateklo v sosednjo Moldavijo, zato notranji ministri razpravljajo tudi o pomoči tej državi. O sprejemu beguncev iz Moldavije mora v Sloveniji odločati vlada, a tega še ni storila, je poročala STA.

Enotni sistem registracij na evropski ravni

Od začetka vojne je Ukrajino zapustilo že nad 3,5 milijona ljudi, večina je zatočišče poiskala v EU. Ministri so podprli idejo o enotnem sistemu registracij na evropski ravni. »Sistem bo služil tudi kot orodje proti zlorabam mehanizma začasne zaščite in hkrati zmanjšal možnost trgovine z ljudmi,« je izpostavil Kangler.

Varnostni vidik

»V zadnjem času že prejemamo informacije o kriminalnih pojavih v povezavi z ukrajinsko krizo. Nujno se je ustrezno odzvati in preprečiti, da bi kriminalne združbe izkoriščale težke razmere težke razmere, v katerih so se znašli begunci, ki se umikajo pred vojno,« je Kangler poudaril še varnostni vidik.

Kupi v trgovini

Lampedusa
Pričevanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh