Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravstveno varstvo za begunce iz Ukrajine – vprašanja in odgovori

Za vas piše:
J. P.
Objava: 23. 03. 2022 / 17:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 17:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravstveno varstvo za begunce iz Ukrajine – vprašanja in odgovori
Državljani Ukrajine, bodisi prosilci za mednarodno zaščito ali ostali, ki so zaradi vojnih razmer vstopili v Slovenijo, so upravičeni do nujnega zdravstvenega varstva. FOTO: Tamino Petelinšek

Zdravstveno varstvo za begunce iz Ukrajine – vprašanja in odgovori

Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov in Ministrstvo za zdravje sta danes objavila seznam najpogostejših vprašanj v zvezi z zdravstvenim varstvom in oskrbo beguncev iz Ukrajine in pojasnila oziroma odgovore nanje.

Kako lahko begunci iz Ukrajine uveljavljajo pravice iz nujnega zdravstvenega varstva?

Najprej se državljan Ukrajine v roku treh dni od prihoda zglasi na policiji, tam predloži osebni dokument in zaprosi za začasno zaščito. Policija vlogo in morebitna dokazila posreduje upravni enoti nastanitve prosilca za začasno zaščito. Upravna enota podatke preveri in prosilcu izda izkaznico osebe z začasno zaščito. Podrobneje o postopku TUKAJ.

Kakšne zdravstvene oskrbe so v Sloveniji deležni begunci iz Ukrajine?

Državljani Ukrajine, bodisi prosilci za mednarodno zaščito ali ostali, ki so zaradi vojnih razmer vstopili v Slovenijo, so upravičeni do nujnega zdravstvenega varstva, ki vključuje:

  • nujno medicinsko pomoč, nujne reševalne prevoze, nujno zdravljene, neodložljive (zobo)zdravstvene storitve in drugo zdravstveno oskrbo (nujna zdravila) po odločitvi lečečega zdravnika,
  • zdravstveno varstvo žensk, ki vključuje tudi zdravstveno oskrbo v nosečnosti in ob porodu,
  • zdravstveno oskrbo otrok in mladostnikov.

Podrobneje o pravicah v 27. členu določa Zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb.

Kam se lahko begunci iz Ukrajine obrnejo v primeru nujne medicinske pomoči?

Primarno se obrnejo na najbližji zdravstveni dom, urgentni center ali ambulante nujne medicinske pomoči v okviru zdravstvenega doma. Zdravstvene storitve, ki jih vključuje nujno zdravstveno varstvo, izvajajo vse specialistične ambulante, ambulante v zdravstvenih domovih, ambulante, ki nudijo nujno medicinsko pomoč. Ob nujnih stanjih bodo osebe deležne pomoči tudi brez izkaznice osebe z začasno zaščito ali drugega identifikacijskega dokumenta.

Kakšen je postopek pridobitve zdravil za begunce iz Ukrajine?

Nujno zdravstveno varstvo vključuje tudi pridobitev zdravil za vsa prej zapisana in za vsa kronična zdravstvena stanja. Zdravnik v urgentnem centru ali ambulanti nujne medicinske pomoči po potrebi napiše recept. Državljan Ukrajine ali njegov zastopnik v lekarni predloži recept in izkaznico osebe z začasno zaščito prosilca za mednarodno zaščito (ali namesto nje kopijo potnega lista ali drug identifikacijski dokument, denimo prijavo v evidenco gostov), na podlagi česar prejme zdravila.

Ali lahko registrirani begunci iz Ukrajine zaprosijo tudi za osebnega zdravnika?

Če se osebe zaposlijo v Sloveniji, imajo vse pravice iz obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja (v tem primeru osebnega zdravnika, zobozdravnika).

Kupi v trgovini

Lampedusa
Pričevanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh