Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Španiji množični protesti zaradi liberalizacije splava

Objava: 31. 03. 2009 / 08:26
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Španiji množični protesti zaradi liberalizacije splava

V španskem glavnem mestu je v nedeljo več kot 100.000 ljudi protestiralo zaradi napovedane liberalizacije zakona o splavu. Sto katoliških organizacij, socialnih državljanskih pobud in gibanj za zaščito življenja je državljane pozvalo na ‘Pohod za življenje’. Protestni shod se je vil več kilometrov skozi špansko prestolnico. Na plakatih je bilo moč prebrati zapise kot so ‘Pravica do ubijanja ne obstaja, obstaja pa pravica do življenja’.

Proti reformi zakona o splavu so potekali protestni shodi še v 50 španskih mestih. Katoliška Cerkev pa je s kampanjo začela že minuli teden. Pod geslom ‘Zaščiti moje življenje’ so v župnijah razdelili 8 milijonov brošur in 30.000 plakatov.

Reforma zakona o splavu socialistične vlade Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera predvideva uzakonjen splav do 14. tedna nosečnosti. Mladoletnice po 16. letu naj bi po novem lahko opravljale splav brez soglasja staršev. Zaradi morebitnih nepravilnosti v razvoju zarodka ali ob nevarnosti za telesno ali duševno zdravje matere pa naj bi bil splav dovoljen do 22. tedna nosečnosti.

Do sedaj je bilo opravljanje splava v Španiji praktično prepovedano. Zakon iz leta 1985 je dovoljeval tri izjeme: v primeru posilstva, v primeru nepravilnega razvoja zarodka ter ob nevarnosti za telesno ali duševno zdravje matere. Skoraj 96% od 112.000 splavov v preteklem letu je bilo opravljenih na podlagi tretje indikacije, ki pa je najtežje dokazljiva. Število registriranih splavov v Španiji je v zadnjih desetih letih naraslo za skoraj 73%. Pri ženskah v starosti od 20. do 29. leta se je število skoraj podvojilo.

Granaški nadškof Javier Martinez pa katoličane v Španiji spodbuja, naj se vključijo v drugačno obliko protesta in naj si v velikem tednu nadenejo belo pentljo kot znak nasprotovanja splavu. Pozivu so se priključile številne katoliške skupine v Španiji. Nadškof Martinez poudarja, da ‘Cerkev ne nasprotuje svoji tradiciji, ko zagovarja življenje v politične namene, saj krščanstvo ni ideologija in ni v nikakršni povezavi s političnim boji’.

Zato katoličane poziva, naj ‘javno izrazijo svojo vero in se udeležujejo protestov v podporo življenju’. Obenem je pohvalil organizacije, ki materam pomagajo sprejeti nerojenega otroka in jih poskušajo odvrniti od splava.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh