Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Španiji preko tisoč tristo malih semeniščnikov

Objava: 21. 07. 2010 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Španiji preko tisoč tristo malih semeniščnikov

Svojo duhovniško pot so v malih semeniščih začeli tudi številni španski škofje.

Španski časnik 'La Razon' je ta teden poročal, da se v malih semeniščih v triinpetdesetih španskih škofijah trenutno okoli tisoč tristo mladih med dvanajstim in osemnajstim letom odziva klicu k duhovništvu. Kot je zapisano v članku, 'številni otroci v tej starosti sanjajo o tem, da bodo nekoč postali slavne nogometne zvezde, uspešni poslovneži, zdravniki, celo bikoborci, nekateri pa že na začetku odraščanja želijo postati duhovniki'.

Takšna želja se je porodila tudi šestnajstletnemu Alvaru Pineru iz Toleda, ki je v madridsko malo semenišče vstopil leta 2006. Svoj poklic je odkril pri dvanajstih letih, vendar takrat še ni bil povsem gotov. Po njegovih besedah mu je šola precej pomagala, saj je okolje tam izredno prijetno, semeniščniki pa med seboj gojijo iskreno prijateljstvo. Sošolci španskemu najstniku predstavljajo 'drugo družino'.

Semeniščnik Adrian je poklic v duhovništvo začutil že v zgodnji starosti petih let, ko je postal ministrant v svojem rojstnem kraju Monturque. Pri dvanajstih je vstopil v malo semenišče v San Pelegiu, zdaj, pri šestnajstih, pa o svoji šoli pove, da je 'njihov vzor Jezus Kristus. Molitev je del našega druženja, saj brez molitve ni nič mogoče. Naše duhovne vaje so čas intenzivnejše molitve z namenom, da bi Jezusa še bolje spoznali in vzljubili.'

Osemnajstletni Santiago Fernandez je mali semeniščnik zadnji dve leti, septembra pa bo vstopil v pravo semenišče. Sprva, se spominja, so se prijatelji na njegovo odločitev odzvali zelo negativno, ko pa so videli, kako dobro mu gre, so ga začeli podpirati.

Škof Demetrio Fernandez iz Cordobe je svoj poklic odkril v rosnih letih in je prav tako vstopil v malo semenišče. Kot je dejal, si je od svojega sedmega leta želel postati duhovnik. Bil je ministrant in je svojo željo zaupal svojemu župniku, ki je igral ključno vlogo pri njegovem poklicu. Leta v malem semenišču so bila po njegovih besedah najsrečnejša v njegovem življenju in zato ima o malih semeniščih izredno pozitivno mnenje.

Škof Fernandez je eden izmed številnih španskih škofov, ki so se šolali v malem semenišču. Med njimi sta tudi nadškofa iz Toleda in Jaena. Po navedbah Antonia Prieta, rektorja malega semenišča v Cordobi, se je 'po hodnikih tega semenišča sprehajalo več kot šestdeset odstotkov duhovnikov cordobske škofije'.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh