Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sudanu kljub prekinitvi ognja nadaljevanje spopadov, Karitas vabi k solidarnosti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 04. 2023 / 13:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2023 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Sudanu kljub prekinitvi ognja nadaljevanje spopadov, Karitas vabi k solidarnosti
Dlje ko bodo trajali spopadi, večje bodo tudi potrebe po humanitarni pomoči s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami in varnim zavetiščem za mnoge notranje razseljene prebivalce v Sudanu in begunce v sosednjih državah. FOTO: Vatican Media

V Sudanu kljub prekinitvi ognja nadaljevanje spopadov, Karitas vabi k solidarnosti

Slovenska karitas se želi odzvati klicu na pomoč prebivalcev Sudana in začenja akcijo zbiranja sredstev zanje ter vabi Slovence k solidarnosti.

Mednarodna mreža Karitas izraža zaskrbljenost zaradi posledic spopadov v Sudanu za lokalno prebivalstvo, saj so – po poročilih OCHA – skokovito narasle cene hrane, goriva in drugih osnovnih dobrin, ki si jih mnogi že tako revni prebivalci zdaj še težje privoščijo, ogrožena so tudi njihova življenja.

Vse več beguncev

Številni že zapuščajo Sudan in iščejo varnejše zavetje v sosednjih državah, zlasti v Čadu, Egiptu in Južnem Sudanu. Dlje ko bodo trajali spopadi, večje bodo tudi potrebe po humanitarni pomoči s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami in varnim zavetiščem za mnoge notranje razseljene prebivalce v Sudanu in begunce v sosednjih državah.

Kako pomagati?

Zato bo sredstva zbirala tudi Slovenska karitas in jih nato posredovala organizacijam Karitas, ki delujejo na terenu, za osnovno humanitarno pomoč civilnemu prebivalstvu. Dar je mogoče nakazati na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; sklic: SI00 845; namen: Pomoč Sudanu; BIC banke: LJBASI2X; koda namena: CHAR.

Prek sms-sporočila

Prav tako je mogoče prispevek v višini 5 evrov ali 10 evrov posredovati tudi s sms-sporočilom z vsebino KARITAS5 ali KARITAS10 na številko 1919. »Hvala iz srca za vsak dar!« je v imenu Slovenske karitas hvaležen njen generalni tajnik Peter Tomažič.

Spopadi kljub prekinitvi ognja

Kljub razglašeni prekinitvi ognja se v Sudanu tudi danes nadaljujejo spopadi med vojsko in paravojaško skupino RSF. Sudanska vojska je paravojaške skupine v Kartumu napadla iz zraka, spopadi so se razplamteli tudi v pokrajini Darfur, je poročanje tujih tiskovnih agencij povzela STA.

Tri slovenske družine

Vojska je sicer sinoči napovedala pripravljenost za pogajanja o podaljšanju tridnevne prekinitve ognja, ki se izteče v petek. Dosedanji poskusi so bili neuspešni, zato so tuje države minuli konec tedna začele evakuacijo svojih državljanov iz Sudana, ki se še vedno nadaljuje. V Sudanu so tudi tri slovenske družine, interes za odhod iz države je doslej izrazila le ena.

Kupi v trgovini

Razprodano
Tisočletne podobe nemirnih nomadov
Monografije
22,53€
Nalaganje
Nazaj na vrh