Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Svetu krščanskih cerkva zaskrbljeni zaradi spreminjanja temeljnih konceptov družbe

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 22. 08. 2022 / 15:59
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2022 / 16:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Svetu krščanskih cerkva zaskrbljeni zaradi spreminjanja temeljnih konceptov družbe
FOTO: Pixabay

V Svetu krščanskih cerkva zaskrbljeni zaradi spreminjanja temeljnih konceptov družbe

Katoliška cerkev, Evangeličanska cerkev, Srbska pravoslavna cerkev in Evangeljska binkoštna cerkev so v skupni izjavi, ki se ji je pridružila tudi islamska skupnost v RS, konec minulega tedna izrazile zaskrbljenost ob spreminjanju temeljnih konceptov naše družbe ob uveljavljanju odločitve Ustavnega sodišča o ureditvi zakonske zveze in skupni posvojitvi otrok.

S tem se po mnenju podpisnikov namreč "spreminja opredelitev temeljnih konceptov naše družbe, kot so družina, zakon, očetovstvo, materinstvo", obenem pa je z odločitvijo ogrožen tudi 53. člen ustave, ki določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.

Izjava o postopkih uveljavljanja odločitve Ustavnega sodišča o ureditvi zakonske zveze in skupni posvojitvi otrok

Svet krščanskih cerkva v Sloveniji, ki ga sestavljajo Katoliška cerkev, Evangeličanska cerkev, Srbska pravoslavna cerkev in Evangeljska binkoštna Cerkev, skupaj z Islamsko skupnostjo v RS, izražajo zaskrbljenost ob spreminjanju temeljnih konceptov naše družbe.

Svet krščanskih Cerkva in Islamska skupnost v Republiki Sloveniji z obžalovanjem sprejemamo zadnji odločbi Ustavno sodišče RS, ki omogočata sklenitev zakonske zveze med osebama istega spola in posvojitev otrok v istospolne skupnosti. S tema odločitvama se spreminja opredelitev temeljnih konceptov naše družbe, kot so družina, zakon, očetovstvo, materinstvo. Po našem mnenju je s tem ogrožen 53. člen Ustave RS, ki določa: »Država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.«

Poudarjamo, da smo proti diskriminaciji kogarkoli. Vsak človek, ne glede na spolno usmerjenost, je namreč ustvarjen kot človeško bitje in ima v sebi neodtujljivo dostojanstvo. Zato je prav, da država ustrezno zaščiti in uredi status istospolno usmerjenih oseb. Le-to pa v skladu z našim prepričanjem ne sme spodnesti oz. razvrednotiti tradicionalno pojmovanje družine in zakona, ki sta za obstoj določene družbe temeljnega pomena.

Na prvih straneh Svetega pisma, kot tudi v Koranu, beremo, da je Bog ustvaril človeka kot moškega in žensko in jima naročil, naj bosta rodovitna in naj skrbita za svoje potomstvo. Zato je za nas zakonska zveza skupnost enega moškega in ene ženske. Novo življenje se rojeva iz odnosa med moškim in žensko in tudi otrok potrebuje oba vidika, očetovstvo in materinstvo, za zdrav celostni razvoj. Posvojitev otrok v istospolne skupnosti bo lahko povzročila krizo identitete pri otroku, saj si bo najverjetneje želel vedeti, kdo je njegov oče in kdo njegova mati. Obstajajo določene naravne zakonitosti, ki jih ni mogoče tako preprosto spregledati.

V postopkih posvojitve so najbolj ranljivi prav otroci, zato mora država zagotoviti, da prejmejo kar najbolj optimalno okolje za njihov celosten razvoj. Vsak otrok ima pravico do očeta in mame, čeprav je ta pravica v posameznih primerih okrnjena (npr. smrt staršev, ločitev). Vendar pa država ne sme na sistemski način spregledati te temeljne pravice otrok in jo prilagajati željam odraslih.

 Škof mag. Leon Novak, škof EC AV v RS, Evangeličanska cerkev AV 

Škof msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof in podpredsednik SŠK, Katoliška cerkev

Pastor prim. Daniel Grabar, dr. med., superintendent EBC, Evangelijska binkoštna Cerkev

Duhovnik Aleksandar Obradović, arhijerejski namesnik za Slovenijo, Srbska pravoslavna cerkev

Mufti mag. Nevzet Porić, mufti Islamske skupnosti v RS in predsednik mešihata, Islamska skupnost v Republiki Sloveniji

Nalaganje
Nazaj na vrh