Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Švici referendum glede omejitev v povezavi s covidom-19

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 11. 2021 / 07:32
Oznake: Koronavirus, Svet, Ukrepi
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2021 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Švici referendum glede omejitev v povezavi s covidom-19
FOTO: Pixabay

V Švici referendum glede omejitev v povezavi s covidom-19

V Švici danes poteka referendum o odpravi nekaterih omejitev v povezavi s covidom-19. To je drugo glasovanje glede vladnega odziva na pandemijo v manj kot pol leta. Junija je 60 odstotkov volivcev podprlo podaljšanje nacionalnih ukrepov.

Kot poroča STA, ki se pri tem sklicuje na francosko tiskovno agencijo AFP, je referendumsko kampanjo je zaznamovala visoka stopnja sovražnosti, policija pa je okrepila varovanje številnih politikov. Med njimi je tudi minister za zdravje Alain Berset.

Polemike glede pravne podlage covidnega potrdila

Nasprotniki ukrepov trdijo, da je potrebno novo glasovanje o spremembah zakona o covidu, ki med drugim zagotavljajo pravno podlago za covidno potrdilo, ki zagotavlja, da je oseba cepljena, prebolela ali negativna na testu. Po njihovem mnenju covidno potrdilo, ki ga v Švici od septembra potrebujejo za vstop v restavracije in druge notranje javne prostore, ustvarja sistem »apartheida«.

Švicarji večinsko podpirajo zakon

A po podatkih zadnjih anket velika večina švicarskih volilnih upravičencev - približno dve tretjini - še vedno podpira zakon. Podpirajo ga vse vse politične stranke v državi, razen populistične desne švicarske ljudske stranke SVP. V Švici s približno 8,6 milijona ljudi je sicer polno cepljenih nekaj manj kot dve tretjini prebivalstva, z novim koronavirusom pa se je doslej okužilo nekaj manj kot milijon oseb.


Nalaganje
Nazaj na vrh