Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»V svojem življenju sledim Kristusu«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 31. 05. 2013 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»V svojem življenju sledim Kristusu«

Papež Frančišek je na včerajšnji praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi evharistijo označil kot 'zakrament skupnosti'; telovski procesiji se je pridružil peš.

Papež Frančišek je vernike na včerajšnji praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi pozval k solidarnosti in sledenju Kristusu. 'Solidarnost' v svetu morda ni najbolj priljubljena in udobna beseda, kot je sveti oče poudaril v svojem nagovoru med prazničnim telovskim bogoslužjem v lateranski baziliki. Postati pa bi morala temeljni izraz tako v Cerkvi kot tudi v družbi, ki se ga ne bi smeli ustrašiti. Zaradi udeležbe pri evharistiji je kristjan dolžan slediti Kristusu, ustvariti skupnost z njim in z ljudmi okoli sebe in z vsemi deliti svoje življenje.

Včerajšnji praznik je bil prvi te vrste, ki ga je argentinsk papež obhajal na trgu pred svojo škofovsko baziliko. Ob zaključku bogoslužja se je procesija z Najsvetejšim v monštranci po ulicah Rima odpravila proti baziliki sv. Marije Snežne.

Evharistija je zakrament skupnosti, ki jo mora vernik obhajati skupaj z Bogom in s soljudmi. Človeka vodi iz sebičnosti in anonimnosti in ga ohranja v življenju z Bogom in drugimi, je sveti oče poudaril pred več tisoč zbranimi verniki. Ta skupnost v evharistiji in sledenje Jezusu pomenita, 'da izstopimo iz sebe, da svojega življenja ne napravimo za svojo last, ampak ga podarimo soljudem'.

V evharistiji človek nazadnje izkusi 'solidarnost Boga z ljudmi', solidarnost, 'ki se nikoli ne izčrpa in ki se ji nikoli ne prenehamo čuditi'. Kajti z njo se Jezus, ki je s svojo smrtjo na križu premagal sebičnost in smrt samo, približuje človeku. Ta evharistija ljudem daje moč za življenje, tudi ko se pojavijo težave in ovire, je pojasnil papež Frančišek.

Sveti oče je sinoči vodil tudi svojo prvo telovsko procesijo po rimskih ulicah. Skupaj s kardinali, škofi, redovniki in redovnicami ter več tisoč verniki se je od lateranske bazilike odpravil proti baziliki sv. Marije Snežne. Monštranco s sveto hostijo so v procesiji premikali z vozilom, 76-letni papež pa se je procesiji pridružil peš.

Njegov predhodnik Benedikt XVI. se je v procesiji običajno peljal z omenjenim vozilom in pred monštranco pokleknil, Janez Pavel II. pa je do leta 1994, ko so mu to telesne moči še dopuščale, monštranco tudi sam držal v rokah. Poljski papež je bil tisti, ki je leta 1979 po 109-letnem premoru ponovno uvedel telovsko procesijo po rimskih ulicah.

Kljub negotovemu vremenu je procesijo ob kilometer dolgi Via Merulana spremljalo več tisoč vernikov, številni med njimi so v rokah držali sveče.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh