Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Torinu izpostavili Jezusov mrtvaški prt

Objava: 12. 04. 2010 / 07:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Torinu izpostavili Jezusov mrtvaški prt

Torinski prt bo 2. maja počastil tudi papež Benedikt XVI.

S slovesno sveto mašo so minulo soboto popoldne v Torinu izpostavili mrtvaški prt, v katerega bi naj bilo zavito Jezusovo mrtvo telo. Torinski prt bo 2. maja počastil tudi papež Benedikt XVI. Sveto mašo daroval torinski nadškof kardinal Severino Poletto, ob zaključku bogoslužja pa so po desetih letih očem javnosti ponovno odkrili Jezusov mrtvaški prt. Romarji ga bodo lahko počastili do 23. maja.

V letošnjem letu je prt izpostavljen pod geslom ‘Kristusov pasijon, človekov pasijon’ ter nas vabi k premišljevanju Jezusovega trpljenja in smrti, prav tako pa tudi k premišljevanju trpljenja in bolečin celotnega človeštva, tako na osebni kot družbeni ravni.

V mrtvaški laneni prt, ki ga od leta 1578 hranijo v Torinu, je odtisnjena dvojna podoba, torej sprednja in zadnja stran moškega telesa, na katerem so vidne številne rane kot posledica hudega mučenja in na koncu križanja. Raziskave in študije so pokazale, da vse rane na odtisu moškega telesa odgovarjajo mučenjem Jezusa, kot jih opisujejo evangeliji.

V zadnjih stotih letih je bil Torinski prt javnosti na ogled postavljen osemkrat: leta 1889, ko so ga prvič fotografirali, potem leta 1931, v svetem letu 1933 in leta 1969. V neposrednem televizijskem prenosu so relikvijo javnosti prvič pokazali leta 1973, nato pa še leta 1978 in 24. maja 1998, ko je Torino obiskal papež Janez Pavel II. Nekaj tednov zatem, 13. junija, je kardinal Joseph Ratzinger ob njem zaključil romanje Kongregacije za verski nauk. Torinski prt je bil javnosti nazadnje izpostavljen v jubilejnem letu 2000, takrat kar dvainsedemdeset dni, od 12. avgusta do 22. oktobra. Od leta 1983 je prt v lasti Svetega sedeža, papežev kustos svetega sidona pa je nadškof v Torinu.

Na obisk Torinskega prta se z veseljem pripravlja tudi papež Benedikt XVI. Kot je povedal po včerajšnji molitvi angelovega češčenja v Castel Gandolfu, se mu zdi razveseljivo, da razstava prta priteguje tako številne množice romarjev. Izrazil je upanje, da bo romanje k prtu ljudem pomagalo najti odraz Božjega obličja.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh