Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Torinu se pripravljajo na milijon obiskovalcev Jezusovega mrtvaškega prta

Objava: 26. 02. 2010 / 09:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Torinu se pripravljajo na milijon obiskovalcev Jezusovega mrtvaškega prta

Z obnovo cerkvenih stavb želijo romarjem omogočiti čim več prostora za spoved in svete maše

Več kot milijon romarjev je že rezerviralo vstopnice za ogled Torinskega prta, ki bo meseca aprila v torinski katedrali ponovno razstavljen po desetih letih. Sveti sindon je po prepričanju številnih vernikov prt, v katerega so zavili umrlega Jezusa po njegovi smrti na križu, na ogled pa bo od 10. aprila do 23. maja letos. To bo prvo javno razkazovanje prta po njegovem restavriranju leta 2002 in prvo po jubilejnem cerkvenem letu 2000.

Skoraj milijon vstopnic so, predvsem prek spletne strani, rezervirali Italijani sami. Ostale rezervacije prihajajo iz Argentine, Burkine Faso, Rusije in z Japonske.

V Torinu trenutno usposabljajo okoli 4500 prostovoljcev, ki bodo pomagali pri logistični plati obiska številnih romarjev. Vsi so pri dogodku pripravljeni sodelovati brezplačno, je pojasnil direktor Odbora za razstavo Torinskega prta, Maurizio Bardello. Prireditelji se trudijo, da bi se na reke romarjev pripravili kar najbolj gospodarno, da bi stvarno ocenili stroške, ki so pred njimi, ter da bi, kjer je to le mogoče, uporabljali reciklirane materiale. Direktor odbora je še dodal, da po mestu obnavljajo številne cerkvene stavbe, s čimer bodo romarjem omogočili več prostora za spoved in svete maše.

Poleg uporabe recikliranih materialov prireditelji snujejo še druge okolju prijazne načrte. Da bi omilili učinek prihoda pričakovanih 20.000 avtobusov v mesto, bodo vsakemu vozilu zaračunali prispevek tridesetih evrov, zbrani denar pa bo namenjen izključno zasaditvi novih dreves.

Fiorenzo Alfieri, predsednik Odbora za razstavo Torinskega prta 2010 in kulturni svetnik mesta Torino, pa je predstavil načrt za romarje obiskovalce: pred ogledom bodo poslušali predavanje s posnetki, ki jih bo pripravilo na ogled svetega sindona, ob koncu predavanja pa bodo vstopili v katedralo.

Ko je sveti oče 2. junija 2008 napovedal ponovno razstavo Jezusovega mrtvaškega prta, je ogled označil kot ‘enkratno priložnost za globoko meditacijo ob skrivnostnem obrazu, ki tiho nagovarja človekovo srce in ga vabi, da v njem prepozna Božje obličje’.

V času razstave Jezusovega mrtvaškega prta bodo v torinski katedrali vsako jutro ob sedmi uri darovali sveto mašo, v bližnji kapeli bo izpostavljeno Najsvetejše, ves čas pa bodo na voljo tudi spovedniki. Za obiskovalce z rezervacijo bo katedrala vsak dan odprta do osme ure zvečer.

Rezervacije vstopnic so na voljo na spletnem naslovu: http://www.sindone.org/the_holy_shroud__english_/00024122_The_Holy_Shroud.html

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh