Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»V trenutkih preizkušnje ostanimo blizu«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 10. 12. 2021 / 10:46
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2021 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
»V trenutkih preizkušnje ostanimo blizu«
Papež Frančišek je spodbudil in pohvalil delo zdravstvenih delavcev. FOTO: Pexels.

»V trenutkih preizkušnje ostanimo blizu«

Papež Frančišek je v pogovoru za revijo Magazine »50tisoč obrazov«, ki jo izdaja Kooperativa združenih zdravstvenih delavcev OSA (Operatori Sanitari Associati) spodbudil in pohvalil delo zdravstvenih delavcev, ki mnogim pomagajo prebroditi težke čase.

Magazine »50tisoč obrazov« je revija, ki jo izdaja Kooperativa združenih zdravstvenih delavcev OSA. »Tokrat je na njenih straneh tudi intervju s papežem Frančiškom, ki je spregovoril o zdravju, starosti, bolezni in nežnosti, ki daje še večjo vrednost zdravstveni oskrbi, kajti to je način, po katerem je Bog postal navzoč v življenju človeka, predvsem po Jezusu,« poroča Vatican News. 

Medgeneracijsko srečanje 

Papež je spregovori o otrocih in ostarelih, kajti »njihova življenja se mnogokrat zdijo nekoristna«. Vendar pa mora po papeževem prepričanju medgeneracijsko vrzel med otroki in ostarelimi zapolniti prav naša družba in kultura. 

»Šele ko bomo ponovno začeli skrbeti predvsem za tiste, ki so na obrobju, se bodo začele dogajati spremembe. Ko si bomo prizadevali, da ne bi bilo več medgeneracijskega konflikta in bomo našli pogum za združevanje mladih in starih, otrok in starejših, šele takrat bomo doživeli novo kakovost življenja v družbi,« je prepričan papež. 

Bog vedno najde način, da je navzoč v našem življenju, tudi takrat, ko se nam zdi, da je daleč, ali se počutimo zapuščene. V tem je naša moč. (papež Frančišek)

Skrb in poslušanje 

Kooperativa OSA pomaga ljudem na domu, kar je pomembna razsežnost ljubeče oskrbe. Za papeža dom »ni le nek prostor, ampak je predvsem odnos, ki daje moč za soočanje s preizkušnjo. To ne pomeni, da so zdravstvene ustanove nekoristne, ampak da morajo postati zadnja možnost pri soočanju z boleznijo in trpljenjem,« pojasnjuje papež Frančišek. 

Oskrba na domu »omogoča, da bolečino in bolezen doživljamo v okolju, ki je zagotovo bolj prijazno in bolj človeško. Prav tako naredi bolj človeški tisti del življenja, ki je težak in zaradi katerega se počutimo osamljeni, nerazumljeni in ranljivi.« 

Preprosta pravila za zdravstvene delavce 

Papež v luči svoje nedavne izkušnje v bolnišnici predlaga nekaj preprostih pravil za zdravstvene delavce: poglejte osebi v oči; upoštevajte bolnika v njegovem trpljenju; prisluhnite mu, da se vam bo lahko zaupal o svojem trpljenju in težavah … »Predvsem pa oskrba in podpora ne smeta nikoli biti nasilni, predvidljivi in mehanični,« še opozarja papež. 

Smrt in bolečina 

Papež je spregovoril tudi o bolečini in smrti. Prepričan je, da brez Kristusa ne moremo shajati, saj je on tisti, ki nam pomaga nosi naše križe in težave. Papež je poudaril, da je treba »v trenutkih preizkušnje ostati blizu in ne zbežati. Izogniti se je treba skušnjavi, da bi se izolirali, kajti bolj ko trpimo, bolj čutimo, da tudi mi potrebujemo Simona iz Cirene, ki nam bo pomagal nositi naš križ.« 


Nalaganje
Nazaj na vrh