Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Trstu odkrili doprsni kip Alojza Rebule

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 13. 02. 2024 / 12:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2024 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Trstu odkrili doprsni kip Alojza Rebule
Alojz Rebula na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu novembra 2011. FOTO: Tatjana Splichal

V Trstu odkrili doprsni kip Alojza Rebule

Slovenska prosveta in Društvo slovenskih izobražencev v Trstu sta minuli ponedeljek v počastitev slovenskega kulturnega praznika pripravila Prešernovo proslavo, na kateri so med drugim odkrili odlitek doprsnega kipa Alojza Rebule.

Prešernova proslava je bila prvi dogodek v nizu letošnjih prireditev v počastitev stote obletnice rojstva pisatelja, esejista, profesorja, akademika in kolumnista Družine Alojza Rebule. Zbrane v Peterlinovi dvorani je nagovoril dr. Edi Kovač, ki je predstavil svoje premišljevanje o etični razsežnosti Rebulovega literarnega ustvarjanja, gostje pa so prisluhnili tudi recitalu Rebulovih odlomkov v izvedbi Radijskega odra. Bronast doprsni kip, odkrit ob tej priložnosti, je delo Zorana Poliča.

21. julija 2024 bo minilo 100 let od rojstva Alojza Rebule.

Doprsni kip pisatelju Alojzu Rebuli stoji tudi pred cerkvijo v Loki pri Zidanem mostu. Avgusta 2021 sta ga slovesno odkrila tedanji predsednik države Borut Pahor in predsednik SAZU dr. Peter Štih.

Borut Pahor in dr. Peter Štih med odkritjem kipa avgusta 2021. FOTO: Ksenja Hočeva

Leto Alojza Rebule

21. julija bo minilo 100 let od rojstva Alojza Rebule in Slovenska prosveta iz Trsta bo to obletnico počastila z nizom dogodkov pod skupnim naslovom V Rebulovem vetru, pri čemer so se pobudniki poigrali z naslovom znanega Rebulovega romana V Sibilinem vetru, pa tudi z nemirom, ki je zaznamoval tega »globokega vernika, prepričanega demokrata in zavednega Slovenca«, kot je v prispevku za Primorski dnevnik zapisala Poljanka Dolhar.

Osrednji dogodek ob stoti obletnici Rebulovega rojstva bo postavitev spominske plošče na njegovi rojstni hiši v Šempolaju prav na pisateljev rojstni dan.

Osrednji dogodek pod okriljem Slovenske prosvete in s sodelovanjem pisateljeve družine bo postavitev spominske plošče na Rebulovi rojstni hiši v Šempolaju prav na pisateljev stoti rojstni dan, 21. julija letos. Kulturni program v režiji Maje Lapornik pripravljajo pod naslovom Enkrat še videl bi rad dim nad Itako rodno.

Kupi v trgovini

Razprodano
Pogovori z Alojzom Rebulo
Filozofija in esejistika
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh