Zapri
Iskanje

V Turčiji odkrili eno izmed najstarejših cerkva na svetu

Objava: 23. 05. 2011 / 12:53
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Turčiji odkrili eno izmed najstarejših cerkva na svetu

Svetišče v Laodikeji je bilo zgrajeno med leti 313 in 320, z gradnjo so začeli takoj po uveljavitvi Milanskega edikta.
Turški arheologi so v antičnem mestu Laodikeja izkopali eno izmed najstarejših cerkva na svetu. Kot je za nemško katoliško agencijo povedal vodja izkopavanj, Celal Simsek, je bila cerkev zgrajena med leti 313 in 320, neposredno po zaključku preganjanja kristjanov, ko je cesar Konstantin I. Veliki leta 313 izdal Milanski edikt, s katerim se je začel t.i. mir Cerkve.

S tem zgradba sodi ne le med najstarejše cerkve na svetu, je še pojasnil Simsek. V nasprotju z drugimi cerkvami iz četrtega stoletja naj bi ta skozi stoletja pod zemljo ostala ohranjena v izvirnem stanju, s čimer po Simsekovem mnenju gotovo prinaša nove zaključke o zgodovini krščanstva in cerkveni arhitekturi.

Cerkev so odkrili lansko leto med zemeljskimi meritvami in jo vse od takrat izkopavali. Po potrebnih obnovah naj bi bila predvidoma na ogled v prihodnjem letu. V luči pomena najnovejše najdbe za krščanski svet bo Turčija, tako predvideva Simsek, k odprtju dragocenega svetišča povabila tudi papeža Benedikta XVI.

Antično mesto Laodikeja v pokrajini Frigija je omenjeno v Janezovem Razodetju na koncu svetopisemske Nove zaveze kot sedež sedmih krščanskih skupnosti, ki prejme Jezusovo sporočilo. Leži na jugozahodu Turčije v bližini mesta Denizli.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh