Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Turčiji odkrili eno izmed najstarejših cerkva na svetu

Objava: 23. 05. 2011 / 12:53
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Turčiji odkrili eno izmed najstarejših cerkva na svetu

Svetišče v Laodikeji je bilo zgrajeno med leti 313 in 320, z gradnjo so začeli takoj po uveljavitvi Milanskega edikta.

Turški arheologi so v antičnem mestu Laodikeja izkopali eno izmed najstarejših cerkva na svetu. Kot je za nemško katoliško agencijo povedal vodja izkopavanj, Celal Simsek, je bila cerkev zgrajena med leti 313 in 320, neposredno po zaključku preganjanja kristjanov, ko je cesar Konstantin I. Veliki leta 313 izdal Milanski edikt, s katerim se je začel t.i. mir Cerkve.

S tem zgradba sodi ne le med najstarejše cerkve na svetu, je še pojasnil Simsek. V nasprotju z drugimi cerkvami iz četrtega stoletja naj bi ta skozi stoletja pod zemljo ostala ohranjena v izvirnem stanju, s čimer po Simsekovem mnenju gotovo prinaša nove zaključke o zgodovini krščanstva in cerkveni arhitekturi.

Cerkev so odkrili lansko leto med zemeljskimi meritvami in jo vse od takrat izkopavali. Po potrebnih obnovah naj bi bila predvidoma na ogled v prihodnjem letu. V luči pomena najnovejše najdbe za krščanski svet bo Turčija, tako predvideva Simsek, k odprtju dragocenega svetišča povabila tudi papeža Benedikta XVI.

Antično mesto Laodikeja v pokrajini Frigija je omenjeno v Janezovem Razodetju na koncu svetopisemske Nove zaveze kot sedež sedmih krščanskih skupnosti, ki prejme Jezusovo sporočilo. Leži na jugozahodu Turčije v bližini mesta Denizli.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh