Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»V vaši šoli je veliko oltarjev«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 23. 12. 2014 / 15:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»V vaši šoli je veliko oltarjev«

»V vaši šoli je veliko oltarjev«

V kapeli Dobrega pastirja nove zgradbe OŠ Alojzija Šuštarja je nadškof Stane Zore posvetil oltar in v oltar vstavil relikvije bl. Alojzija Grozdeta.

»V kapeli Dobrega pastirja bom posvetil oltar. Ampak to ni edini oltar v vaši šoli. Tu notri je veliko oltarjev. Srce vsakega od vas je oltar. Srce je svet kraj, kot je svet oltar, ko ga posvetimo.« Tako je nadškof Stane Zore v avli nove zgradbe nagovoril učence in učitelje OŠ Alojzija Šuštarja, predno je posvetil oltar v kapeli Dobrega pastirja in še pred tem kapelo blagoslovil. Učencem je razložil, da prav tako, kot bo on čez nekaj trenutkov s krizmo mazilil oltar in ga posvetil, tako je tudi vsakega od njih duhovnik pri krstu mazilil na glavi. »Ko vam je duhovnik pri krstu naredil križ in vas mazilil, ste tudi vi posvečeni. Zato je vaše srce tisti kraj, kjer se srečujete z Bogom. Kraj, kamor prihaja Jezus s svojimi angeli. Kot je oltar v kapeli kraj, kjer se srečujeta Bog in človek,«« je dejal nadškof in požel glasen prepričljiv otroški »jaaaaaa«na vprašanje, ali bodo svoje srce čuvali za »dobroto, za prijaznost, za Jezusa«.

Po besednem bogoslužju in izpovedi vere je nadškof Zore v kapeli posvetil oltar - pred maziljenjem je v oltar vstavil relikvije blaženega Alojzija Grozdeta. Obred posvetitve oltarja in evharistično bogoslužje so učenci in učitelji spremljali prek ogromnega zaslona v šolski avli, pred blagoslovom ob koncu maše pa so nadškof, duhovniki, ministrantje in vodstvo šole spet prišli v avlo, kjer so učenci zaželeli nadškofu vesele praznike in srečno novo leto. V zahvali je tudi nadškof učencem zaželel, da bi "začutili, kako lepo je, če si prijatelj z Bogom".

Da kapela postaja srce, sonce šolskih prostorov, je za Družino povedal šolski kaplan Martin Zlobko. "Za otroke bo navzočnost relikvij blaženega Grozdeta in posvečenost oltarja še posebno povabilo k Jezusu. Vesel sem, da so otroci v teh mesecih že sprejeli kapelo, prostor je kot nekakšen pašnik, ki jih vabi. V kapelo pridejo med odmorom, vedno je kdo notri, tu se umirijo, kaj zmolijo, najdejo kotiček miru." Zlobko je še dodal, da je izbira Grozdetovih relikvij za v oltar kapele v šoli Alojzija Šuštarja kar nekako samoumevna, saj je Grozde zavetnik mladine in slovenski blaženi. "Povabili smo ga pod našo streho, da še posebej varuje našo mladino."

Kapelo je zasnoval arhitekt Robert Dolinar.


"Čuvajte svoje srce za dobroto, za prijaznost, za Jezusa," je nadškof Zore spodbujal učence Alojzija Šuštarja (foto Tatjana Splichal)


Še pred besednim bogoslužjem v šolski avli je nadškof Zore blagoslovil vodo in z njo pokropil zbrane učence, učitelje in starše, nato pa se odpravil v kapelo in blagoslovil še stene kapele in oltar. Po pridigi, izpovedi vere in prošnjah so nadškof, duhovniki in ministranti ter vodstvo šole odšli v kapelo, drugi so posvetitveni obred oltarja in evharistično bogoslužje spremljali prek velikega zaslona v šolski avli. (foto Tatjana Splichal)


Obred posvetitve oltarja se je začel z molitvijo litanij vseh svetnikov, nato pa so ministranti nadškofu prinesli relikvije blaženega Alojzija Grozdeta. Pred posvetilno molitvijo je nadškof relikvije slovesno vstavil v oltar in zaprl s steklom. Oltar je mazilil s krizmo na petih krajih: na sredini in vseh štirih vogalih. (foto Tatjana Splichal)


Po obrednih molitvah in pesmi so ministranti na oltar pogrnili oltarni prt, nanj postavili podstavek za misal in sveče. Nadaljevalo se je evharistično bogoslužje. (foto Tatjana Splichal)

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh