Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanskih muzejih na ogled restavrirana etruščanska vozila

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 06. 2013 / 06:31
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Vatikanskih muzejih na ogled restavrirana etruščanska vozila

V Vatikanskih muzejih na ogled restavrirana etruščanska vozila

Obnova bojnega prevoznega sredstva je trajala enajst let.

Tri etruščanska prevozna sredstva na konjsko vprego so po dolgih letih obnove naposled na ogled v Vatikanskih muzejih. Etruščanski oddelek obiskovalcem prikazuje dvokolesni bojni voz, tovorno vozilo in enovprežni voz iz sedmega stoletja pred Kristusom. Raziskovalni projekt so v začetku tedna predstavili v Vatikanu.

Ohranjeni izvirni deli delno rekonstruiranega prevoznega sredstva so bili odkriti leta 1836 v grobnici Regolini-Galassi, ki je ime dobila po svojih najditeljih, v kraju Cerveteri severno od Rima. Grobnica je bila urejena med leti 675 in 650 pred Kristusom za številne pomembne Etruščane, v njej pa je bilo odkritih veliko dragocenih predmetov. Vatikan je najdbo kasneje odkupil kot razstavne eksponate.

Od leta 2002 so izvedenci Vatikanskih muzejev in Rimskega inštituta za raziskave antičnega Sredozemlja antična prevozna sredstva poskušali restavrirati na podlagi najdenih ostankov. Ob tem jim je uspelo narediti natančno računalniško animacijo vozil. Rezultat restavratorskih del prinaša nova spoznanja o vsakodnevnem življenju Etruščanov, o katerem je še vedno izredno veliko neznank, kot so povedali na predstavitvi v Vatikanu.

Znanstveni pomen projekta je poudaril pristojni za tehnično-znanstveno področje v Vatikanskih muzejih, umetnostni zgodovinar Arnold Nesselrath. Projekt dokazuje, da Vatikanski muzeji niso zgolj turistična znamenitost, pač pa tudi pomembno raziskovalno središče. Njihovi izsledki ostajajo kot temelji za vsako nadaljnje muzejsko delo.


Vir: Kathpress
Foto: Wikipedia


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh