Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu ob koncu tedna jubilej za bolnike

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 06. 2016 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu ob koncu tedna jubilej za bolnike

Med dogodki tudi scenska uprizoritev evangeljskega odlomka, v nedeljo maša s papežem Frančiškom.

V okviru jubilejnega leta usmiljenja bo posebno srečanje ta konec tedna namenjeno tudi bolnikom, invalidom in osebam z motnjami v razvoju. Jubilej za bolnike in invalide se pričenja danes in bo trajal do nedelje. Program dogajanja so včeraj na tiskovnem uradu Svetega sedeža predstavili predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije Rino Fisichella, tajnik sveta José Octavio Ruiz Arenas in njegov namestnik Graham Bell.



Tudi tokratni jubilej se bo pričel z romanjem po Ulici sprave od Angelskega gradu proti vatikanski baziliki, da bi se udeleženci jubileja lahko z molitvijo pripravili za prestop svetih vrat. Danes popoldne v eni od rimskih cerkva katehezo pripravlja gluhonemi p. Ciryl Axerold, duhovnik redovne skupnosti redentoristov, ki je po svojem življenjskem pričevanju in delu z gluhonemimi osebami znan po vsem svetu, še posebej na Kitajskem, v Združenem kraljestvu in Južni Afriki. Kateheza bo odprta za vse, posebej pa bo seveda namenjena gluhonemim osebam.

Soboto zaznamujeta dva dogodka. Dopoldne za bolnike in invalidne osebe pripravljajo niz katehez z naslovom »Usmiljenje, izvir veselja«. Kateheze bodo na programu v različnih cerkvah in v več jezikih. Za italijansko govoreče udeležence z motnjami v duševnem razvoju bo pripravljena »simbolična kateheza« s preprosto dramatizacijo evangeljskega odlomka in molitvijo. V soboto zvečer pa je v vatikanskih vrtovih predvidena zabava z naslovom »Onkraj ovire«, na kateri bodo bolnike, invalide in osebe z različnimi motnjami v razvoju zabavale znane italijanske osebnosti iz sveta zabave, glasbe in televizije. Nastopili bodo različni pevski zbori, v katerih pojejo osebe z motnjami v razvoju, tudi gluhi.

Jubilej se bo sklenil v nedeljo s sveto mašo, ki jo bo daroval papež Frančišek. Pri bogoslužju bodo sodelovali sami bolniki in osebe z motnjami v razvoju: prvo berilo bo brala invalidna oseba, drugo berilo bo v Braillovi pisavi bralo slepo dekle, med diakoni bo gluha oseba, med ministranti pa bosta deček z downovim sindromom in deček z motnjo v duševnem razvoju.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh