Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu pomankljivosti pri zaščiti otrok?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 02. 2014 / 08:34
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Vatikanu pomankljivosti pri zaščiti otrok?

V Vatikanu pomankljivosti pri zaščiti otrok?

Sveti sedež se brani pred očitki pristojnega odbora Združenih narodov.

Odbor Združenih narodov za zaščito otrokovih pravic (UNCRC) je ukrepanje katoliške Cerkve proti spolnim zlorabam mladoletnih oseb označil kot nezadostno. Kot so v svojem poročilu o Svetem sedežu včeraj v Ženevi pojasnili izvedenci Združenih narodov, v Vatikanu na tem področju primanjkuje še nekaj nujno potrebnih predpisov. Kot eno izmed pomankljivosti so izpostavili dejstvo, da spolni prestopniki v katoliški Cerkvi v praksi lahko ostanejo nekaznovani. Odbor je Sveti sedež spodbudil, naj cerkveno pravo uskladi s konvencijo Združenih narodov za zaščito otrok.

Nekatera določila cerkvenega prava niso v skladu z zahtevami konvencije o zaščiti otrokovih pravic, katere podpisnik je tudi Vatikan. To velja predvsem na področju pravic otrok do zaščite pred diskriminacijo, nasiljem in sleherno obliko spolne zlorabe. Sveti sedež bi moral poskrbeti, da je cerkvena zakonodaja usklajena z določili konvencije. Poleg tega je UNCRC izrazil zahtevo po natančnejših podatkih, v kolikšni meri so duhovniki na vseh ravneh primorani primere spolne zlorabe prijaviti državnim oblastem. Sveti sedež se je s podpisom omenjene konvencije Združenih narodov dal na razpolago za turnusno preverjanje in ocenjevanje stanja na tem področju.

16. januarja letos so predstavniki odbora ZN in Svetega sedeža v Ženevi razpravljali o odprtih vprašanjih, med drugim o otroški pornografiji, ukrepih proti spolnim zlorabam in diskriminaciji deklic.Malteški škof Charles Scicluna, nekdanji vatikanski tožilec pri Kongregaciji za nauk vere, je ob tem dodal, da »obstajajo nekatere stvari, ki se jih je potrebno lotiti na drugačen način«, predvsem pri prikrivanju primerov pedofilije. Celostno gledano pa je katoliška Cerkev na dobri poti: »Sveti sedež je razumel sporočilo«, je škof Scicluna po navedbah medijev izjavil pred odborom ZN.

Diplomatski predstavnik Svetega sedeža pri ustanovah ZN v Ženevi, nadškof Silvano Tomasi, je med razpravo opozoril na komisijo za zaščito otrok, katere ustanovitev je pred kratkim napovedal papež Frančišek. Omenjena komisija naj bi obdelala predloge za izboljšanje razmer pri zaščiti otrok, katoliška Cerkev pa si želi postati »zgled« na tem področju. Nadškof Tomasi je obenem poudaril pravno neodvisnost krajevnih katoliških Cerkva, ki pogosto ne dopušča odprtje postopka v Vatikanu.





Na tiskovnem uradu Svetega sedeža pa so včeraj predstavili tudi uradno stališče Vatikana do poročila Združenih narodov. Kot je pojasnjeno v izjavi za javnost, so nekatere zahteve, izražene v Ženevi, vmešavanje v cerkveni nauk o dostojanstvu človeka in verski svobodi. Podrobnosti na včerajšnji tiskovni konferenci niso pojasnili. Sveti sedež pa prevzema vso odgovornost, da bo varoval otrokove pravice v skladu z ustrezno konvencijo ZN, med katere podpisniki je tudi sam, in v skladu z versko-moralnimi vrednotami katoliškega nauka.

Nadškof Tomasi je v pogovoru za Radio Vatikan izrazil sum, da je bilo mnenje odbora o zaščiti otrokovih pravic pri Svetem sedežu oblikovano že pred dejanskim preverjanjem stanja, saj naj bi ocena ne bila usklajena s trenutnim stanjem. V poročilu niso upoštevani ukrepi tako Vatikana kot tudi narodnih škofovskih konferenc za zaščito mladoletnih oseb proti spolnim zlorabam. S tem odbor Združenih narodov dokazuje, da svojega dela ne opravlja dovolj natančno, je dejal vatikanski predstavnik v Ženevi.


Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh