Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu predstavili koledar dogodkov v letu vere

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 26. 06. 2012 / 08:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu predstavili koledar dogodkov v letu vere

Med vrhunci programa so uvodno slovesno bogoslužje 11. oktobra letos na Trgu sv. Petra v Vatikanu, razglasitev šestih novih svetnikov, pričevalcev za vero, in veliko srečanje katoliških gibanj.

Katoliška Cerkev bo bližajoče se leto vere obeležila s številnimi prireditvami, ki se jih bo udeležil tudi papež Benedikt XVI., s konferencami, razstavami in koncerti.

Program dogodkov je minuli teden v Vatikanu predstavil predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, nadškof Rino Fisichella, ki je zadolžen za pripravo dogodkov ob tematskem letu. Med vrhunci programa leta vere, papež ga je napovedal z apostolskim pismom ‘Vrata vere’, trajalo pa bo od 11. oktobra 2012 do 24. novembra 2013, so uvodno slovesno bogoslužje 11. oktobra letos na Trgu sv. Petra v Vatikanu, razglasitev šestih novih svetnikov, pričevalcev za vero, 21. oktobra, ter veliko srečanje katoliških gibanj na binkošti prihodnje leto.

Ob letu vere je bil predstavljen tudi novi mašni obrazec, ki naj bi po cerkvah po vsem svetu spodbujal obhajanje bogoslužij ‘za novo evangelizacijo’. Na voljo je tudi že uradna spletna stran www.annusfidei.va/ s temeljnimi besedili in aktualnimi novicami v angleškem in italijanskem jeziku. V pripravi so tudi novice v nemščini, francoščini, poljščini in španščini. Zaželjeno je, da bi veroizpovedni obrazec postal vsakodnevna molitev, kot je bilo to običajno v prvih stoletjih krščanstva, zato bodo po besedah nadškofa Fisichelle katoličanom razdeljevali podobice s Kristusovimi ikonami, na katerih bo natisnjeno tudi ustrezno besedilo.

Spomladi leta 2013 bodo v Angelskem gradu v italijanski prestolnici odprli razstavo o sv. Petru, 22. junija prihodnje leto pa bo na Trgu sv. Petra v Vatikanu slavnostni koncert.
Na slovesno odprtje petdesete obletnice začetka drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965) so povabljeni tudi vsi še živeči koncilski očetje. Deset dni kasneje, 21. oktobra, bo papež Benedikt XVI. razglasil šest novih svetnikov, 25. januarja 2013 pa v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja prirejajo slovesno ekumensko bogoslužje.

V okviru leta vere bodo 2. februarja prihodnje leto v Petrovo baziliko povabljeni vsi redovniki in redovnice, na cvetno nedeljo pa na Trg sv. Petra vsa katoliška mladina. 28. aprila bo sveti oče mladim podelil zakrament svete birme, teden dni kasneje bo nedeljska sveta maša v Vatikanu posvečena ‘ljudski pobožnosti’. Na predvečer binkošti, 18. maja, bo v Rimu veliko srečanje starodavnih in novih cerkvenih gibanj.

Po vseh stolnih cerkvah po svetu naj bi se na praznik Presvetega rešnjega telesa in krvi, 2. junija, verniki istočasno zbrali v tihem čaščenju Najsvetjšega oltarnega zakramenta. 16. junij bomo v katoliški Cerkvi obhajali kot poseben praznik za zaščito človeškega življenja.

Novici različnih moških in ženskih redov ter semeniščniki naj bi 7. junija svoje romanje v Rim zaključili v baziliki sv. Petra. 29. september bo posvečen katehetom, 13. oktober pa različnim marijanskim gibanjem.

Tematsko leto vere sovpada z obdobjem ‘splošne krize’, med katero sodi tudi kriza verovanja, je nadškof Fisichella pojasnil na predstavitvi programa. Preseči je potrebno ‘duhovno revščino’ številnih ljudi, ki ‘odsotnost Boga v svojem življenju občutijo kot nekakšno pomanjkanje, ki ga je pač potebno z nečem zapolniti’.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh