Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V večnost je odšel Božidar Fink

Za vas piše:
B. Š.
Objava: 19. 02. 2013 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V večnost je odšel Božidar Fink

V 93. letu je včeraj v Buenos Airesu umrl eden vodilnih članov argentinske slovenske skupnosti, človek, ki je globoko zaznamoval njen kulturni, politični in javni utrip, s svojimi stališči pa je pomembno sooblikoval tudi slovenski javni prostor; za svoje prizadevanje za mednarodno uveljavitev mlade slovenske države je prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

V ponedeljek, 18. februarja, je v Buenos Airesu odšel v večnost pravnik Božidar Fink, ki se je s svojim delom globoko vpisal ne le v življenje slovenske skupnosti v Argentini, temveč je bil s svojo prodorno mislijo navzoč tudi v slovenskem javnem prostoru.

Rojen je bil 30. avgusta 1920 v Litiji. V Ljubljani je maturiral in diplomiral na pravni fakulteti. Po drugi svetovni vojni je moral emigrirati v Argentino, kjer je bil vodilni član organizacij skupnosti v Buenos Airesu, v krovni organizaciji Zedinjena Slovenija, Slovenski kulturni akciji in drugih. Pisal je strokovne razprave, načelne članke, kritike in poročila iz perspektive Slovenca v tujini. V Sloveniji sta izšli njegovi knjigi Na tujem v domovini (1999) in Za notranjo osvoboditev Slovenije (2006). Takoj po razglasitvi samostojne Slovenije je bil dobra tri leta upravnik diplomatskih in konzularnih poslov v Buenos Airesu, kot pooblaščen predstavnik ministrstva za zunanje zadeve RS; tudi po njegovi zaslugi je bila Argentina ena prvih držav v Južni Ameriki, ki je priznala Slovenijo za samostojno. Leta 1997 je bil odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije »za zasluge v dobro Republike Slovenije v njenem mednarodnem priznanju in uveljavljanju«.

Z ženo Valentino, rojeno Kovač (poročila sta se 15. avgusta 1946 v kapelici sester vincentink blizu begunskega taborišča v Senigaliji, Ancona, Italija) sta imela šest otrok, ki so vsi dejavni v znanstvenih, umetnostnih ali splošno družbenih področjih. V zadnjih letih je ostal, kljub visoki starosti, pronicljiv pisec člankov, med drugim tudi v tedniku Družina.

Slovenska splošna javnost si ga je v zadnjih letih morda najbolj zapomnila kot govorca na akademiji v Cankarjevem domu ob 60. obletnici begunstva v nedeljo, 3. julija 2005. Ob tej priložnosti smo v Družini tudi objavili njegov portret.

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/C4CC7FDBF455F714C125703D002F3081?OpenDocument

Eno zadnjih besedil – če ne morda celo zadnje –, ki jih je ploden publicist objavil v slovenskem tisku, pa je bil uvodnik za lansko junijsko številko Slovenskega časa, v katerem je ob dnevu državnosti predstavil svoj pogled na slovensko državo v kriznih razmerah.

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/9B0EC7385172B646C1257A2A0024DB4C?OpenDocument&login

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh