Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Veliki Britaniji spolna vzgoja za petletnike?

Objava: 23. 02. 2010 / 10:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Veliki Britaniji spolna vzgoja za petletnike?

Duhovniki novi zakon označujejo kot ‘strašljiv’

Britanski spodnji dom parlamenta naj bi v tem tednu glasoval o zakonu, ki bi v osnovne šole uvedel predmet spolne vzgoje, poslušali pa naj bi ga šoloobvezni otroci od starosti petih let. Zakon o 'otrocih, šolah in družinah' vsebuje številne druge klavzule, ki po mnenju kritikov ne le zanikajo katoliškega nauka, pač pa 'izkoreninjajo razmerje med starši, otroci in državo, kakršnega določa naravni zakon'.

Zakon, o katerem naj bi v parlamentu glasovali danes, povzroča vsesplošno zaskrbljenost med britanskimi duhovniki in laiki, ki v njem vidijo še eno sredstvo za izbris temeljnh svoboščin. Ker večino britanskih katoliških šol denarno podpira in vzdržuje država, sprejetje novega zakona ogroža katoliško istovetnost teh izobraževalnih ustanov.

Zakon, ki ga duhovniki označujejo kot ‘strašljiv’, bi vsem državnim šolam, tudi tistim, ki temeljijo na določeni veroizpovedi, predpisal obvezni predmet spolne vzgoje in vzgoje za odnose, v okviru katerega bi otrokom predstavili tudi splav kot eno izmed možnosti konracepcije. Šole naj bi bile primorane ta predmet poučevati po principu ‘enakosti, raznolikosti in pravičnosti’, ta princip pa po vladnih zapovedih dopušča tudi splav, kontracepcijo, homoseksualnost in ‘širok razpon spolne prakse’. Šole naj bi predmet predstavljale pozitivno in naj bi dajale vtis, da ‘cenijo in upoštevajo’ vladni program spolne vzgoje. Vlada sicer zatrjuje, da imajo šole, ki temeljijo na določeni veroizpovedi, pravico do zaščite svojih načel, vendar zaenkrat še ni jasno, do kolikšne mere bodo tovrstne šole prisiljene sprejeti z vladne strani predpisan predmet spolne vzgoje.

Kritiki zakona ocenjujejo, da bo vlada, če bo zakon sprejet, le-tega izkoristila za oglaševanje splava po šolah. V vsebini predmeta o spolni vzgoji naj bi po načelu zakona prevladovalo zagovarjanje prekinitve spočetega življenja, kakršno koli nasprotovanje predpisani snovi pa bo več ali manj ‘neopaženo’. Starši bodo sicer imeli pravico, da do petnajstega leta svoje otroke umaknejo iz razreda med urami spolne vzgoje, od petnajstega leta naprej pa bodo učenci ‘obvezno’ poslušali o ‘pozitivnih straneh’ opravljanja splava. Kot še dodajajo kritiki zakona, je starostna meja nižja od tiste, ko lahko mladoletna oseba samostojno privoli v spolni odnos (šestnajst let).

Nasprotovanju novega zakona se v Veliki Britaniji pridružujejo tudi pripadniki drugih ver in neverni državljani.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh