Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V veljavi Zakon o enotni ceni knjige

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 26. 08. 2014 / 07:44
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
V veljavi Zakon o enotni ceni knjige

V veljavi Zakon o enotni ceni knjige

Založbe in knjigarne ne bodo mogle za knjige, izdane po 26. avgustu 2014, prvih šest mesecev po izidu dajati nobenih rabatov in popustov nobeni stranki, ki ni registrirana za nadaljnjo prodajo knjig.

V torek, 26. avgusta 2014, je začel veljati Zakon o enotni ceni knjige (ZECK), ki ga je Državni zbor Republike Slovenije sprejel na seji 30. januarja 2014. Ta zakon ureja delovanje knjižnega trga in časovno omejeno cenovno stabilnost in predvidljivost pri prometu s knjigo. To pomeni, da založbe in knjigarne (trgovine) ne bodo mogle za knjige, izdane po 26. avgustu 2014 prvih šest mesecev po izidu dajati nobenih rabatov in popustov nobeni stranki, ki ni registrirana za nadaljnjo prodajo knjig.


Foto: Tatjana Splichal

»Enotna cena knjige iz tega člena velja za vse končne kupce pod enakimi pogoji in sočasno na celotnem ozemlju Republike Slovenije za obdobje šestih mesecev od dneva začetka prodaje knjige,« je zapisano v zakonu št. 003-02-1/2014-8.

S tem želijo zaščititi slovensko knjigo kot javno dobrino posebnega kulturnega pomena za razvoj posameznika, družbe in države ter za razvoj slovenskega jezika, hkrati pa tudi omogočiti dostopnost slovenske knjige, poenotiti cene ne glede na način plačila in kraj nakupa in med avtorji, založniki, knjigotržci, knjižnicami in končnimi kupci zagotoviti optimalna medsebojna razmerja. Enotno ceno knjige mora založnik prijaviti javni agenciji za knjigo RS najmanj dan pred začetkom prodaje. Na dan začetka prodaje knjige morajo biti cena in drugi podatki o knjigi javno dostopni.

»Enotna cena knjige pri prodaji na daljavo lahko vključuje stroške dostave končnemu kupcu.«

Izjeme
Stojnica Založbe Družina na Slovenskih dnevih knjige, ki so bili aprila letos.

Foto: Tatjana Splichal

Prvih šest mesecev so lahko določeni popusti za vse končne kupce, pod enakimi pogoji in sočasno na celotnem ozemlju Slovenije, za naročilo cele zbirke ali serije, v kateri je naslov izšel, in za naročilo in plačilo pred izidom v prednaročilu. popusti so mogoči tudi na knjižnih sejmih in na predstavitvenih dogodkih določene knjige, vendar v obeh primerih ne več kot 20-odstotni popust.


Zakon tudi ne velja za uvožene knjige v tujem jeziku, razen pri šolskih učbenikih, za prodajo avtorjem svojih knjig za lastno uporabo, založnikom in knjigotržcem za interno rabo in izvajalcem knjižnične dejavnosti kot javne službe, kakor so opredeljeni z zakonom, ki ureja področje knjižničarstva, ter za prodajo nadomestnih izvodov, če so bile knjige uničene ali imajo kakšno drugo napako.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh