Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Veržeju so na god svetega Štefana blagoslavljali konje

Za vas piše:
Jože Žerdin
Objava: 26. 12. 2022 / 18:20
Oznake: Cerkev, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2022 / 18:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Veržeju so na god svetega Štefana blagoslavljali konje
Blagoslov je opravil domači župnik v Veržeju Jože Pozderec. FOTO: Jože Žerdin

V Veržeju so na god svetega Štefana blagoslavljali konje

Na današnji god mučenika svetega Štefana so konjerejci iz župnije Veržej, župnija Veržej in Občina Veržej po drugi jutranji sveti maši pripravili Štefanov blagoslov konj.

Sveti Štefan je imel čudodelno moč, da je divjega konja z znamenjem križa ukrotil, konj pa je pred njim pokleknil. V slovensko tradicijo je pred leti prišla lepa navada, da se na praznik mučenca sv. Štefana blagoslavljajo konji. Blagoslov pomeni želeti dobro, božjo bližino, varstvo, zdravje in srečo v hlevu in na polju. Z blagoslovom prosimo, da bi bile živali, predvsem konji, zdrave in vedno v službi človeka, ne pa človek v službi živali. Človek, ki ima razum, pa mora pravilno in modro z njimi ravnati. 

Domači župnik v Veržeju Jože Pozderec med današnjim blagoslovom. FOTO: Jože Žerdin

Blagoslov konjev in njihovih rejcev je potekal na zelenici pred župnijsko cerkvijo svetega Mihaela nadangela, opravil pa ga je domači župnik župnije Veržej Jože Pozderec. Po blagoslovu je vsem zbranim nekaj besed namenil župan občine Veržej Drago Legen, ki se je zahvalil rejcem, da se vsako leto združijo in pripravijo blagoslov konj ter srečanje s konjerejci. Pihalni orkester Kulturno društvo Ljutomer je na slovesnosti zaigral nekaj skladb. 

Nekaj skladb je zaigral Pihalni orkester iz Ljutomera. FOTO: Jože Žerdin

Za rejce konj blagoslov pomeni veliko, predvsem pa si želijo, da bi bile živali skozi leto zdrave. Rejci so konje različnih pasem, med njimi so bili tudi kasači, na blagoslov pripeljali iz svojih hlevov. Blagoslova se je udeležilo deset konjerejcev. Vse niti, da je letošnji Štefanov blagoslov uspel, je imel v rokah Marcel Galunder iz Veržeja, ki je blagoslov in srečanje pripravil skupaj z drugimi konjerejci. V Veržeju na god svetega Štefana blagoslov konj prirejajo že mnogo let, kajti na tem območju v Prlekiji na Murskem polju je konjereja dobro razvita.

Kupi v trgovini

Mapa z elastiko- Konji
Mape in registratorji
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh