Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V vročem soncu vonj pelina

Za vas piše:
K. H.
Objava: 10. 02. 2019 / 21:36
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2019 / 06:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
V vročem soncu vonj pelina

V vročem soncu vonj pelina

Ob 100. obletnici rojstva pisateljice Mimi Malenšek izšla monografija avtorice A. Puhar.

Na današnji dan leta 1919, natanko 70 let po Prešernovi smrti, se je v Dobrli vasi na Koroškem rodila pisateljica, prevajalka in publicistka Mimi Malenšek (1919–2012).


Otroštvo in mladost je preživela v Podbrezjah na Gorenjskem, njen sošolec na meščanski šoli v Tržiču je bil tudi pisatelj Karel Mauser (1918–1977). Prvo povest je Malenškova, tedaj se je pisala še Konič, napisala pri šestnajstih letih, v skoraj sedemdesetletnem ustvarjalnem obdobju pa je izdala 33 romanov, pod dvajset knjig se je podpisala kot prevajalka. Velja za najbolj plodovito slovensko pisateljico.

Dobro leto po smrti (2013) so Mimi Malenšek v parku ob podbreški cerkvi postavili spomenik, kjer stoji tudi spomenik Karlu Mauserju in Ivani Kobilca, po štirih letih so odprli spominsko sobo, po sedmih letih, ob 100. obletnici rojstva, pa je Kulturno društvo Podbrezje o njenem življenju in ustvarjanju izdalo monografijo z naslovom V vročem soncu vonj pelina avtorice Alenke Puhar. V uvodu v knjigo je Puharjeva zapisala, da se »Mimi Malenšek kot slovenska pisateljica uvršča med pisatelje, ki so znali ubesediti čas z največjim opusom ustvarjenih in prevedenih del. Njen analitičen, raziskovalen in discipliniran pristop se odraža v vseh njenih biografskih romanih z obširnim številom strani. Pisala je kulturno zgodovino vseh plasti in odstirala dogajanja velikih Slovencev, med katere sodi tudi sama.«

Z Mimi Malenšek smo leta 2008 v Družini objavili intervju

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/57-43-NasPogovor-1

Ob njeni 90-letnici pa smo jo izbrali za osebnost tedna

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/58-7-Aktualno-3

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh