Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Zagrebu konferenca o današnjih izzivih konservativizma, sodelovala tudi Janša in Dežman

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 07. 2023 / 11:44
Oznake: Dogodek, Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2023 / 21:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Zagrebu konferenca o današnjih izzivih konservativizma, sodelovala tudi Janša in Dežman
Na konferenci je med drugim nastopil predsednik SDS Janez Janša. VIR: COK

V Zagrebu konferenca o današnjih izzivih konservativizma, sodelovala tudi Janša in Dežman

Od torka, 11. julija 2023, do petka je bila v Zagrebu mednarodna konferenca z naslovom Današnji izzivi konservativizma, ki sta jo organizirala domači Center za obnovo kulture, v sodelovanju z evropsko konservativno fundacijo New Direction.

Namen mednarodne konference v Zagrebu, največje tovrstne do zdaj, je bil ponuditi široko mednarodno razpravo o konservativnih idejah, na kateri so je sodelovalo veliko znanih osebnosti. V Evropi in svetu se namreč odvija boj zaradi ponovno oživljenih verzij propadlega socializma, ki je vrsto desetletij uničeval človeške skupnosti v veliko delih sveta, in nova levičarska gibanja, ki pod masko liberalizma poskušajo spodkopati tradicionalne zahodne vrednote. Ta spopad ne vključuje samo boja za oblast, ampak tudi boj za samo bistvo naroda in identitet človeka.

Glavni govorec je bil nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša. VIR: Center za obnovo kulture

Pod masko svobode se soočamo z načrtnim razkrojem vrednot

Za Slovenijo je ta tema izjemno pomembna, saj se pod masko svobode soočamo z razkrojem varnosti (migranti), naroda in nacionalnih identitet (prizadevanja levičarjev, da se narodnost in identiteta čim bolj umakneta iz javnosti) ter tradicionalnih vrednot na praktično vseh področjih našega življenja: ukinitev spominskega dneva za žrtve komunističnega nasilja, ukinitev muzeja osamosvojitve in zaničljiv odnos do slovenske osamosvojitve, nasprotovanje pokopu umorjenih med drugo svetovno vojno in po njej, popoln levičarski prevzem nacionalnega radia in televizije, kadrovske čistke na mnogih področjih, čaščenje velezločincev iz naše preteklosti (Boris Kidrič) in zločinskih političnih gibanj (komunistične Čebine) ...

Od Slovencev je v vidni vlogi nastopil zgodovinar dr. Jože Dežman. VIR: Center za obnovo kulture

Vidna nastopa Janeza Janše in Jožeta Dežmana

Na konferenci so govorili o tem, kako naj se konservativci soočijo s temi levičarskimi »politikami«. Sodelovale so ugledne mednarodne osebnosti iz ZDA, Čila, Madžarske, Poljske, Češke, Španije, Slovenije in Hrvaške. Obravnavali so pet osrednjih tem: moralni temelj svobode, svobodno tržno gospodarstvo, zločini in dediščina komunizma v Evropi in na Hrvaškem, narodna identiteta in globalizem ter demografska kriza v Evropi in na Hrvaškem.

Glavni govorec je bil (v četrtek, 13. julija) nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša in zadnji republikanski predsedniški kandidat v Čilu José Antonio Kast. Od Slovencev je v vidni vlogi nastopil tudi zgodovinar dr. Jože Dežman (nastopil je kar dvakrat, v sredo s predavanjem Republika Slovenija in vojni grobovi – nedokončana tranzicija ter v četrtek na okrogli mizi Zločini in dediščina komunizma).

Od Slovencev je v vidni vlogi nastopil zgodovinar dr. Jože Dežman (na sredini). VIR: Center za obnovo kulture

Namen konference je spodbujati tradicionalne vrednote

Ker je bilo nastopajočih veliko, naj omenimo le nekatere. V torek so govorili Stjepo Bartulica, organizator konference in predsednik hrvaške konservativne ustanove Center za obnovo kulture, ter dva člana ameriškega konservativnega tink tanga Action Institute Michael Miller in Alejandro Chafuen, na koncu pa še čilski politik Jose Antonio Kast.

Bartulica, ki je tudi saborski poslanec in funkcionara Domovinskega gibanja, je dejal, da je namen konference vzpodbujati tradicionalne vrednote, kot so obstoj Boga, suverenost človeka, družine in svobodne trgovine, ki se s strani levičarjev poskušajo razvrednotiti. Opozoril je tudi na zločine komunizma, s katerimi se še vedno soočamo (tudi v Sloveniji, dodajmo). Pri tem je omenil nekdanjega hrvaškega predsednika Stipo Mesića, ki je izjavil, da so zločini komunizma oksimoron, kar nazorno govori o višini zavesti o komunizmu na Hrvaškem.

Med nastopajočimi je bil tudi Alejandro Chafuen, ki je direktor za mednarodne zadeve pri Acton Insitute, inštitutu za raziskave religije in svobode. VIR: Center za obnovo kulture

Moralni in filozofski temelji svobode

Michael Miller, vodja strateških iniciativ v ameriškem konservativnem Acton Institutu, je pod naslovom Moralni in filozofski temelji svobode govoril o problemih transhumanizma in današnje, kot je dejal plastične antropologije. Spomnil je, da je problem današnje antropologije, da je lahko vsak to, kar si zaželi in dela to, kar si zaželi. Posledice se nazorno vidijo, ko moški vdirajo med ženske športnike. Po njegovem transhumanizem, ki uvaja vse več tehnologij v naše vsakodnevno življenje, vodi do manipulacij s telesom za potrebe ustvarjanja seksualnih sužnjev. Omenil je tudi transrodnost, ki napada žensko ker zavrača materinstvo ter dodal, da smo se na to ideologijo počasi navajali z uporabo kontracepcije in vazektomijo. Pojavlja se problem mladih deklet, ki se dajo sterilizirati, ker mislijo, da s tem rešujejo planet in problem prenaseljenosti, ker jim je to rekla Greta Thunberg.

Kako levičarji uničujejo Čile

Čilski desni politik Jose Antonio Karst je predstavil svojo državo Čile, ki je zdaj ujetnik levice, ki ogroža svobodo in uničuje ekonomijo, kar upravlja sedanji čilski levičarski predsednik Gabriel Borić, ta je med drugim najavil nacionalizacijo proizvodnje litija, od česar, ob proizvodnji bakra, čilska ekonomija živi. Borić je obljubljal brezplačno šolanje vseh, pokojnine ne glede na to, koliko je kdo delal, zdaj pa se je pokazalo, da je lagal, saj je standard državljanov pojedla inflacija. Dodal je, da je pomembno delati to, kar govoriš in neposredno nagovarjati ljudi.

Nalaganje
Nazaj na vrh