Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Zagrebu načrtujejo Center Mosesa Mendelssohna

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 29. 05. 2012 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Zagrebu načrtujejo Center Mosesa Mendelssohna

V novem centru naj bi med drugim raziskovali pojav antisemitizma v južni in vzhodni Evropi.

V hrvaški prestolnici bodo v kratkem odprli Inštitut Mosesa Mendelssohna za raziskave judovske zgodovine in kulture v južni Evropi. Kot so sporočili iz Centra Mosesa Mendelssohna za evropsko-judovske študije v Potsdamu, trenutno v Zagrebu stavbo za omenjeno ustanovo še gradijo. Inštitut bo ustanovljen s sodelovanjem med zagrebško Filozofsko fakulteto in Centrom Mosesa Mendelssohna v Potsdamu.

Inštitut Mosesa Mendelssohna v Zagrebu naj bi bil del raziskovalnega združenja potsdamskega centra in Mendelssohnove akademije Halberstadt, na zagrebški univerzi pa bo dopolnjeval strokovno področje judovskih študij. Kot je zapisano v pogodbi o sodelovanju, si bodo na novem inštitutu prizadevali za intenzivno obojestransko izmenjavo znanstvenikov, za uveljavljanje raziskovalnih projektov o judovski zgodovini in sedanjosti v južni Evropi, pa tudi za skupen razvoj izobraževalnih programov.

Sprva se bodo znanstveniki na Hrvaškem posvetili raziskovanju ožjega strokovnega področja, dolgoročno pa naj bi zagrebški in potsdamski izvedenci združili svoje moči v skupnem raziskovanju hebrejske književnosti, sociologije judovstva, judovske religije in filozofije, države Izrael ter antisemitizma v južni in vzhodni Evropi.

Center Mosesa Mendelssohna za evropsko-judovske študije v Potsdamu je bil ustanovljen leta 1992, poimenovan pa je po filozofu in razsvetljencu Mosesu Mendelssohnu (1729-1786).

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh