Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V zavetju Marije na Skalci [REPORTAŽA]

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 12. 06. 2024 / 06:00
Oznake: Cerkev, Župnija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2024 / 15:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
V zavetju Marije na Skalci [REPORTAŽA]
Župnija Spodnja Idrija. FOTO: Tatjana Splichal

V zavetju Marije na Skalci [REPORTAŽA]

Na levem bregu Idrijce, v zavetju Marije na Skalci, ki je že od druge polovice 16. stoletja znana kot romarska cerkev in kjer še vedno lahko zasledimo poimenovanje »Pri fari«, se razteza župnija Spodnja Idrija, v soupravi je tudi župnija Ledine in cerkev v Idrijskih Krnicah. »Spodnja Idrija je bila prafara in romarji so prihajali peš iz okolice Cerknega in iz Idrije in se v molitvi priporočali Mariji na Skalci,« župnik Miro Marinič, ki že petnajsto leto upravlja župnijo Spodnja Idrija, predstavi župnijo kot romarski kraj.

Pr'farce pa pohvali: »Res mi je všeč, da so ljudje pripravljeni takoj pomagati in sodelovati na katerem koli področju, ko je potrebno,« kar velja tudi za Idrijske Krnice in Ledine. »Tudi na ŽPS znajo sprejeti stvari in ne komplicirajo. Spoštujejo tradicijo in so odprti za spremembe, se znajo prilagoditi.« Vsakih pet let se člani ŽPS zamenjajo, da imajo tudi drugi priložnost videti, koliko dela je. Z vsemi člani je župnik Miro zadovoljen, pred odločitvami pa sedejo skupaj, se pogovorijo in pretehtajo.

Marija na Skalci zbira romarje in jih vodi k sebi. FOTO: Tatjana Splichal

V pripravi in na praznovanju župnijskega praznika na veliki šmaren se verniki v skupinah, ki delujejo v župniji, povežejo in dejavno sodelujejo. Stalni dogodki v župniji povezujejo in odpirajo župnijo tudi tistim, ki odhajajo.

Kot dekan Miro Marinič spodbuja duhovnike v dekaniji, da se srečujejo in povezujejo. Tako imajo na dekanijski ravni skupna oznanila, skupne dogodke, predavanja …

Zgledi pritegnejo

Konec lanskega leta so bile v župniji umeščene relikvije Karla Acutisa. Njegov svetniški zgled priteguje mlade, da se ob njem ustavijo in se mu priporočajo, radi pa se ustavijo tudi na adoraciji, ki postaja tudi del njihovih petkovih mladinskih srečevanj. Ob relikvijah je tudi škatlica, v katero župljani dajejo prošnje in jih ob prvih petkih berejo pri maši. Vse to se je začelo z romanjem mladih v Assisi, ko so se srečali s svetniškim zgledom Karla. Mladi v župniji vsako leto kam poromajo, kar jih na poseben način poveže.

Mladi ob umestitvi relikvij Karla Acutisa. FOTO: Tatjana Splichal

»Oratorij in dejavno služenje animatorjev je čudovita šola za življenje, ko se učijo, kako bodo znanja posredovali svojim otrokom,« je župnik Miro vesel, ko vidi, kako jih poveže že priprava in potem oratorij. »Vodenje oratorija jim prepustim, vedo, da jih podpiram in sem z njimi. Pa tudi pri maši so pripravljeni sodelovati. Vsako nedeljo namreč v župniji sodeluje ena od skupin. Otroci so ponosni na svoje starše, ko sodelujejo, pa tudi starši na otroke.«

Oratorij povezuje tako otroke kot animatorje. FOTO: Simona Golja Kosmač

Od Besede k dejanjem

Za dejavno versko življenje je pomembno srečevanje z Božjo besedo. Župnik vodi biblično skupino, ki enkrat na mesec bere in razmišlja ob Matejevem evangeliju od poglavja do poglavja po odlomkih, da bi poznali evangelij. S Svetim pismom se srečujejo tudi bralci Božje besede v pripravi na branje.

Jezusove besede »Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili« (Mt 25,40) so vodilo sodelavcem župnijske Karitas (ŽK), ki se mesečno srečujejo, izobražujejo, kako prepoznati stiske, in konkretno odgovarjajo na potrebe v župniji, ki jih odkrivajo. Gospa Marica hodi v šolo iskat veroukarje za verouk, da lahko usklajujejo urnike s šolo, in jih potem pelje nazaj. »Z osnovno šolo tudi sicer dobro sodelujemo,« pohvali sodelovanje župnik. »Za valentinovo imamo redno srečanje, otroci 4. in 5. razreda pa pripravijo program zanje, prvi in drugi razred za zakonske jubilante, v pripravo programa vključujemo tudi starše.«

Maša na Gospodov vnebohod. FOTO: Tatjana Splichal

ŽK pomaga ljudem v stiski pri plačilu položnic, delitvi hrane iz evropskih rezerv, za božič, veliko noč in ob okroglih obletnicah obiskujejo starejše župljane, organizirajo družabna srečanja, sodelujejo z OŠ, centrom za socialno delo, KS, turističnim društvom Fara, pomagajo pri počitnicah otrok iz revnih družin, so pa tudi na voljo za pogovore in svetovanja. Finančna sredstva zbirajo z darovi dobrotnikov, nabirko v cerkvi dvakrat na leto, po potrebi tudi organizirajo koncert.

Ob polnem urniku župnik Miro na prve petke redno obišče 15 ostarelih in bolnih, pri obhajanju v cerkvi pa mu pomagata dva delivca.

Domači župnik Miro Marinič in veroučenci. FOTO: Tatjana Splichal

Lepota bogoslužja in liturgije

Miro Marinič spodbuja otroke, da so strežniki, ker želi, da se približajo Jezusu. Ministrante vodi Tadej Peternelj in strežejo vsako nedeljo pri maši. Poleg skupine ministrantov, ki vključuje mlajše strežnike in »specialce«, je v župniji še skupina veteranov, na novo se je oblikovala še skupina mladih očetov, vsi pa si prizadevajo za lepo bogoslužje. Spodbujajo se, da se držijo navodil, kot so: redno in vredno prejemanje zakramentov, ponosni so, da lahko sodelujejo ob Gospodovem oltarju, in če ne morejo opraviti zaupane jim dolžnosti, sami poiščejo zamenjavo.

S petjem pri maši dajo svoj pridih liturgiji tudi pevci otroškega in mešanega župnijskega pevskega zbora, priložnostno pa poje tudi mladinski zbor. Ob našem obisku pa so nam veroučenci tudi zapeli in pesem posvetili Mariji.

Za urejenost župnijske cerkve skrbi skupina krasilk. Ob sobotah po navadi urejata po dve, po potrebi tudi med tednom. Ob večjih praznikih pa je temeljito čiščenje, zato jih sodeluje več, da cerkev očistijo in jo času primerno okrasijo. Enkrat na leto pelje župnik krasilke na romanje, dvakrat v letu se srečajo in gredo skozi liturgična pravila, ki jih potem tudi upoštevajo.

Prebrali ste del reportaže, ki jo lahko v celoti preberete v tedniku Družina (23/2024). 

Nalaganje
Nazaj na vrh