Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA ustanovili Mednarodno zavezništvo za versko svobodo

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 02. 2020 / 10:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2020 / 13:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ZDA ustanovili Mednarodno zavezništvo za versko svobodo

Med državami ustanoviteljicami je tudi Slovenija.

Foto: MZZ RS

V Washingtonu so v začetku letošnjega februarja ustanovili Mednarodno zavezništvo za versko svobodo (Zavezništvo), ki je prvo te vrste, poroča spletni portal kanonist.eu. Med državami ustanoviteljicami so poleg Slovenije tudi Albanija, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Brazilija, Bolgarija, Kolumbija, Hrvaška, Republika Češka, Estonija, Gambija, Gruzija, Grčija, Madžarska, Izrael, Kosovo, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Senegal, Slovaška, Togo, Ukrajina, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.

Zavezništvo je bilo ustanovljeno 5. februarja 2020 v dvorani Benjamina Franklina v Beli hiši, največji izmed tamkajšnjih dvoran za diplomatske sprejeme. Gostitelj srečanja, na katerem so bili navzoči člani Zavezništva iz zgoraj omenjenih držav, je bil ameriški državni sekretar Michael Pompeo, ki je ustanovitev Zavezništva omenil v svojem pozdravnem nagovoru.

Vizijo Zavezništva je predstavil ameriški predsednik Donald Trump na sedežu Združenih narodov v New Yorku 23. septembra 2019 na posebnem srečanju na temo verske svobode, prvem te vrste, ki ga je tam kdaj gostil kak ameriški predsednik.

Zavezništvo je mreža držav, ki soglasno menijo, da je treba spodbujati versko svobodo po svetu. Nastalo je iz prepričanja, da je treba storiti več za zaščito pripadnikov verskih manjšin ter za preprečevanje verske diskriminacije in preganjanja. Namen Zavezništva je povezati visoke predstavnike vlad in skupaj razmišljati o tem, katere ukrepe lahko izvedejo na področju spodbujanja in spoštovanja verske svobode.

Omenjene države so podprle Deklaracijo načel in se zavezale k temu, da bodo nasprotovale zlorabam ali kršitvam verske svobode tako javno kot zasebno.

Izvajalci verskega preganjanja ostajajo nekaznovani, zato bo Zavezništvo povezalo države in dalo na voljo sredstva, da bi tako ustavilo kršitelje in zaščitilo preganjane, nemočne in najbolj ranljive. Grožnjam verske svobode smo priče po vsem svetu, zato je nujno potrebno mednarodno sodelovanje z namenom iskanja ustreznih rešitev.

Ustanovitev Zavezništva temelji na Splošni deklaraciji človekovih pravic, ki vsem zagotavlja pravico do svobode misli, vesti in vere. Ta pravica vključuje svobodo, da posameznik spremeni vero ali prepričanje, in svobodo, da bodisi sam bodisi skupaj z drugimi ter javno ali zasebno izraža svojo vero ali prepričanje s poučevanjem, prakso, bogoslužjem in verskimi obredi. Osnova za delovanje Zavezništva so tudi Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah, Deklaracija OZN o odpravi vseh oblik nestrpnosti in diskriminacije na podlagi vere ali prepričanja (1981) ter Smernic EZ in OVSE za spodbujanje in varstvo svobode veroizpovedi ali prepričanja. Namen dejavnosti Zavezništva je dopolniti obstoječe delo na področju spodbujanja verske svobode, za kar si prizadevajo tudi Združeni narodi in druge mednarodne in območne organizacije.

V skrbi za zagotavljanje verske svobode ima vsakdo svojo vlogo, po mnenju ameriškega državnega sekretarja Michaela Pompea pa se lahko s podobnim namenom in jasnim ciljem skupaj borimo za to, da bi prihodnje generacije živele v svetu, kjer bo verska svoboda varovana in spoštovana vrednota.

Na ustanovnem srečanju Zavezništva v Washingtonu je Slovenijo zastopal državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Dobran Božič.

ZDA so bile tudi pobudnice Ministrskih vrhov za spodbujanje verske svobode. Prvi je zasedal od 25. do 26. julija 2018 v Washingtonu, drugi od 16. do 18. julija 2019 prav tako v Washingtonu, tretji Ministrski vrh za spodbujanje verske svobode pa bo v Varšavi na Poljskem julija letos. Letos v Kolumbiji prirejajo tudi prvi območni Ministrski vrh za spodbujanje verske svobode, namenjen državam Južne Amerike.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh