Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZNP so obsodili izjavo Roberta Goloba

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 20. 04. 2022 / 10:12
Oznake: Politika, Stranke, Ukrepi
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2022 / 23:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZNP so obsodili izjavo Roberta Goloba
Slika je simbolična. FOTO: Unsplash

V ZNP so obsodili izjavo Roberta Goloba

Robert Golob je na petkovem predvolilnem soočenju na Trgu republike napovedal ukinitev določenih medijev, kar je razburilo Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Petkovi protestniki so namreč Golobu zastavili vprašanje, kateri bi bili prvi trije prioritetni ukrepi stranke, če bi postal del vlade. Odgovoril je, da bi bili to zakon za odpravo škodljivih ukrepov sedanje vlade, zakon o RTV Slovenija in zakon o medijih.

Kot poudarjajo v ZNP, je Golob pri tem jasno namignil, »da gre za tiste medije, ki o njem in njegovi politični opciji ne poročajo naklonjeno.«

Nerazumevanje medijev

Ta izjava po mnenju ZNP kaže na popolno nerazumevanje vloge medijev v demokratični družbi. »Zasebne medije lahko ukinejo samo lastniki, nikakor pa jih ne more ukinjati politika. Še posebej problematično je, da je izjavo izrekel človek, ki velja za enega glavnih kandidatov za bodočega predsednika vlade,« so zapisali v izjavi za javnost.

Poseg v medijsko svobodo

Ob tem so še dodali, da »gre za direkten poskus vplivanja na medijsko poročanje in s tem grob poseg v medijsko svobodo, ki je ustavna kategorija. Nasploh nas skrbi, kako lahkotno nekatere stranke na politični levici napovedujejo posege v medije, od zasebnih do javne RTV Slovenija.«

Ukinjanje medijev značilno za avtokratske režime

Zapisali so še, da je ukinjanje medijev praksa, ki je značilna za avtokratske režime, kakršen je Putinov v Rusiji. »Skrbi nas lahko, da bo v primeru, da po volitvah pride do oblikovanja vlade pod Golobovim vodstvom, prišlo do uveljavljanja tovrstnih nedemokratičnih praks,« zaključujejo v Združenju novinarjev in publicistov.


Nalaganje
Nazaj na vrh