Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vabljeni k zornicam!

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 29. 11. 2021 / 00:30
Oznake: Cerkev, Božič, Maša, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2021 / 11:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vabljeni k zornicam!
Ker se zornice obhajajo pred zoro, je na začetku svete maše še temno, proti koncu pa posijejo prvi sončni žarki. FOTO: Pexels.

Vabljeni k zornicam!

Zornice so zgodnje adventne maše, ki so se včasih obhajale predvsem na podeželju.

»Mnogi starejši ljudje se še spomnijo, kako so vsak dan v adventu mnoge kmečke družine z okoliških hribov v snegu in mrazu sestopale v dolino, kjer je bila v farni cerkvi še pred zoro v soju sveč darovana sveta mašna daritev na čast Devici Mariji,« opiše starodavno tradicijo, ki je bila nekdaj močno razvita tudi v naših deželah, Urban Šifrar, sodelavec Katoliške mladine, ki je odgovoren za organizacijo zornic.

Sveta Božja Mati Marija ima v adventnem času posebno vlogo. FOTO: Tatjana Splichal.

»Prav naša nebeška Mati – Jutranja Zvezda, kot jo tudi imenujemo – ima v adventnem času posebno vlogo, ki jo zornice poudarijo. Kot Venera, pred prvim svitom najsvetlejša zvezda, kaže pot soncu, tako nas Marija usmerja k svojemu Sinu. Globoko simboliko nosijo tudi sveče; tema je zagrnila svet, a upanje gori naprej in čaka Odrešenika, Luč sveta in "Nepremagljivo Sonce", ki proti koncu bogoslužja s svojo svetlobo počasi napolni svetišče,« razlaga Urban Šifrar. 

Hrepenenje po Božji navzočnosti ter močni simboli, kot so sveče in kadilo, so verjetno razlog, da zornice postajajo vse bolj priljubljene, posebej na Poljskem, Češkem, Hrvaškem, v Nemčiji in Avstriji.  

Posebej dobro obiskane so bile zornice med študenti; njim so v prvi vrsti namenjene tudi zornice, ki jih bodo v adventu v organizaciji Katoliške mladine vsakodnevno (razen ob sobotah in nedeljah) ob 6.30 obhajali v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. 

Za koga? Odprto za vse, posebej za študente. Kdaj? 29. november do 24. december 2021 ob 6.30 (ob sobotah in nedeljah zornic ne obhajamo). Kje? Cerkev Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. 

»Tako bomo dan, ki nas bo s predavanji na fakulteti in ostalimi obveznostmi čakal pred nami, že zjutraj napolnili z lepoto liturgije in zbiranja v Njegovem imenu. Seveda pa vabljeni tudi vsi ostali, ki bi radi začutili spokorni in skrivnostni duh adventnega pričakovanja Kralja, ki prihaja. Po končanem bogoslužju bo poskrbljeno tudi za manjši zajtrk ter nekaj besed ob kavi in čaju,« zaključi povabilo naš sogovornik. 

Vsak udeleženec bo ob vstopu v cerkev dobil prižgano svečko. Pri sveti maši bo značilne in izjemno lepe speve – začenši z vstopnim Rorate coeli – pel manjši zbor. Maševali bodo duhovniki Matevž Mehle, Peter Čemažar, Miran Špelič, Borut Pohar in nadškof Stanislav Zore, ki bodo pripravili tudi priložnostne nagovore. 


Kupi v trgovini

Mavrični most
Veroučni pripomočki
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh