Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vandalizem na cerkvi sv. Jožefa v Mariboru

Za vas piše:
J. P.
Objava: 20. 04. 2023 / 06:21
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2023 / 06:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vandalizem na cerkvi sv. Jožefa v Mariboru
Dejanje nestrpnosti do Katoliške cerkve na fasadi cerkve sv. Jožefa na Studencih. FOTO: Stanislav Slatinek

Vandalizem na cerkvi sv. Jožefa v Mariboru

Gonja proti Katoliški cerkvi, ki je običajno intenzivnejša ob javno odmevnih škandalih znotraj nje, se kaže tudi v konkretnih dejanjih nestrpnosti po Sloveniji.

Tako je župnik Župnije sv. Jožef Maribor dr. Stanislav Slatinek sporočil, da so neznani vandali kmalu po veliki noči oskrunili fasado tamkajšnje župnijske cerkve sv. Jožefa na Studencih v Mariboru z napisi, ki omenjajo nacističnega zločinca Hitlerja, in zraven narisali še dva kljukasta križa. Dejanje vandalizma so takoj prijavili policiji.

FOTO: Stanislav Slatinek

Molimo za več strpnosti med nami

»Gre za izraz nestrpnosti, za katero ni opravičila. Verniki želimo ustvarjati družbo, ki je odprta in v kateri se vsi počutimo dobrodošli in enakovredni. Neopravičljivo je takšno izražanje, saj škoduje vsem nam in ga ni mogoče tolerirati in še manj sprejemati. Molimo za več strpnosti med nami,« se je odzval tamkajšnji župnik Stanislav Slatinek.

Kristjanofobija

Primere kristjanofobije ali protikrščanskega delovanja, ki je vsak izraz nestrpnosti, diskriminacije, vandalizma, strahu, odpora, izključevanja, sovraštva ali žalitev do krščanstva, krščanskih simbolov in vernikov, vsako leto zbere tudi Slovenska škofovska konferenca (SŠK) in jih objavi v Letnem poročilu Katoliške cerkve v Sloveniji.

FOTO: Stanislav Slatinek

Ljutomer in Šmarna gora

V poročilu za leto 2022 sta bila med primeri vandalizma navedena grafitiranje vrat cerkve v Ljutomeru in oskrunjenje križa tik pod vrhom Šmarne gore pri Ljubljani. Sicer pa je SŠK lani tudi izdala Poročilo o kristjanofobiji in diskriminaciji kristjanov v Sloveniji 2016–2021, ki sistematično in celovito obravnava primere kristjanofobije v Sloveniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh