Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Varovanje zdravja je naša moralna dolžnost« [VIDEO]

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 31. 03. 2021 / 10:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2021 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Varovanje zdravja je naša moralna dolžnost« [VIDEO]

»Varovanje zdravja je naša moralna dolžnost« [VIDEO]

Na novinarski konferenci o stanju epidemije je sodeloval tudi nadškof Stanislav Zore.

Vsi državljani smo pozvani k doslednemu upoštevanju ukrepov in pravil. FOTO: Pexels.


Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije covid-19 je prva nastopila nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek, ki je na kratko predstavila stanje glede cepljenja pri nas, stanje dobave cepiv, stanje precepljenosti ter tudi nekatere stranske učinke, ki se lahko pojavljajo pri cepljenju.

Nato je nastopila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, ki je predstavila stanje obolelih za koronavirusom po svetu, v Evropi in pri nas. Povsod je zaznati močan porast okužb, zato je govornica pozvala vse k doslednemu upoštevanju ukrepov in pravil.

Na današnji novinarski konferenci je spregovoril tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Na začetku nagovora je izrazil sožaljem vsem, ki so zaradi epidemije izgubili svoje bližnje.

»Vseh se spominjam v molitvi in pri sveti maši. Spominjam se tudi tistih, ki so zaradi epidemije koronavirusa v bolnišnicah oziroma na intenzivnih oddelkih. Želim jim blagoslova in čimprejšnjega zdravja,« je dejal nadškof Zore.

Nadškof Zore se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem, ki so zaradi požrtvovalnega dela dostikrat na robu svojih moči. Zahvalil pa se je tudi tistim, ki v teh časih skrbijo za delovanje najbolj nujnih ustanov.


Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal.

»Kot vam je znano, je vlada zaradi težkih epidemioloških razmer sprejela odlok, s katerim je omejila javno življenje v času velikonočnih praznikov. Škofje se zavedamo, da je položaj zelo zahteven in da si strokovnjaki in vlada prizadevajo, da bi tretji val epidemije terjal čim manj žrtev. Pomembno je, da jim pomagamo z odgovornim ravnanjem,« je pozval nadškof Zore.

Dodal je še: »Katoličani se trudimo razumeti nastali položaj in želimo prispevati k reševanju epidemije. Zavedamo se, da so velikonočni prazniki za večino Slovenk in Slovencev izjemnega pomena.«

Tudi letošnja velika noč »koronsko« obarvana

Letošnja velika noč bo že druga v času epidemije, ko v cerkvah ne bo bogoslužij in svetih maš z navzočnostjo ljudstva. Zato so škofje pripravili posebno pismo vernikom in klerikom, ki ga lahko v celoti preberete na tej povezavi.

Vse vernike pa vabijo, da »velikonočne obrede, ki jih lahko izvedete v krogu družin in gospodinjstev, pripravite s preprostim srcem in jih opravite v skupaj s svojimi domačimi. Ob tem pa vsi skupaj ne pozabimo na uboge in osamljene, bolne in trpeče.«

Naj bodo letošnji prazniki priložnost, da oblikujemo Cerkev v malem, okrepimo molitev, opravimo domače velikonočne obrede ter spremljamo bogoslužje prek televizije, radia ali spleta.

Zagotovljen prejem svetega obhajila in svete spovedi

»Vse duhovnike vabim, da vernikom zagotovijo prejem svetega obhajila ter svete spovedi, tako kot so jo zagotovili lansko leto oktobra in novembra. Na velikonočno jutro naj duhovniki zvonijo ob osmi uri zjutraj ter s tem vse vernike in vse ljudi povabijo k velikonočnemu zajtrku. Tako bomo povezani med seboj.« Epidemija nas bo spremljala še nekaj časa, čeprav si vsi želimo, da bi bilo čim prej konec; zato je na mestu vabilo, da »upoštevamo ukrepe za preprečevanje epidemije. Vse, ki jim zdravje dopušča, vabim, da se cepijo, saj je varovanje lastnega zdravja in zdravja bližnjih izrednega pomena, moralna dolžnost,« je svoj nagovor zaključil Stanislav Zore.

Na koncu je vsem voščil blagoslovljene velikonočne praznike z Jezusovimi besedami iz Janezovega evangelija: »To sem vam povedal, da bi imeli mir v meni. Na svetu imate stisko, toda bodite pogumni: jaz sem svet premagal« (Jn 16,33).

Spodbudne besede je na koncu novinarske konference podal še škof evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji Leon Novak in nas tudi on pozval k potrpežljivosti in doslednemu upoštevanju varnostih ukrepov.

Celotno novinarsko konferenco z dne 31. marca 2021 si lahko ogledate na spodnji povezavi.




Preberite še:
- Od velikega četrtka do bele nedelje brez javnih bogoslužij
- Enajstdnevno popolno zaprtje države [VIDEO]
- Škofje ob veliki noči izdali izredno pismo
- Prenosi maš in bogoslužij velikega tedna

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh