Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: 4. marca konzistorij za kanonizacijo treh blaženih

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 02. 2022 / 11:20
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2022 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: 4. marca konzistorij za kanonizacijo treh blaženih
Bl. Titus Brandsma je bil leta 1942 umorjen iz sovraštva do vere v nacističnem koncentracijskem taborišču Dachau FOTO: Vatican Media

Vatikan: 4. marca konzistorij za kanonizacijo treh blaženih

Papež Frančišek bo v petek, 4. marca, v Apostolski palači vodil dnevno molitveno uro in redni javni konzistorij za kanonizacijo treh blaženih.

Po navedbah Radia Vatikan bodo za svetnike razglašeni Titus Brandsma, Maria Rivier in Carolina Santocanale.

Titus Brandsma (Anno Sjoerd), duhovnik profes iz reda karmeličanov, rojen 23. februarja 1881 v mestu Bolsward na Nizozemskem, umrl pa je 26. julija 1942 v koncentracijskem taborišču Dachau, kjer je bil umorjen iz sovraštva do vere. Bl. Titus Brandsma je bil nizozemski teolog, časnikar in pisec, ki se je odločno upiral protijudovskim zakonom v nacistični Nemčiji pred drugo svetovno vojno. Nacisti so ga aretirali, ko je Nemčija zasedla Nizozemsko, in mu ponudili, da lahko živi tiho in umirjeno življenje v samostanu, če napove, da bo katoliški časnik, s katerim je sodeloval, odslej objavljal nacistično propagando. Titus je predlog odločno zavrnil, zato so ga poslali v koncentracijsko taborišče, kjer je umrl za posledicami mučenja in lakote. Za blaženega ga je leta 1985 razglasil papež Janez Pavel II., ki je dejal, da je Titus Brandsma »na sovraštvo odgovoril z ljubeznijo«.

Redni javni konzistorij 3. maja 2021. FOTO: Vatican Media

Maria Rivier, ustanoviteljica Kongregacije sester Marijinega darovanja, se je rodila 19. decembra 1768 v kraju Montpezat-sous-Bauzon (Francija), umrla pa v kraju Bourg-Saint-Andéol v Franciji 3. februarja 1838.

Carolina Santocanale (Marija Jezusova), ustanoviteljica kongregacije sester kapucink Brezmadežne iz Lurda, se je rodila 2. oktobra 1852 v italijanskem Palermu in umrla 27. januarja 1923 v italijanskem kraju Cinisi. Njen red si še vedno prizadeva za pomoč bolnim, ubogim, invalidom in zapuščenim. Marijo Jezusovo je za blaženo razglasil papež Frančišek 12. junija 2016.

Nalaganje
Nazaj na vrh