Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan, anglikanci in Škoti voščili Južnemu Sudanu

Objava: 09. 07. 2021 / 16:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2021 / 16:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan, anglikanci in Škoti voščili Južnemu Sudanu
Papež Frančišek je po duhovnem odmiku 4. novembra 2019 v avdienco sprejel verske in politične voditelje Južnega Sudana FOTO: Vatican Media

Vatikan, anglikanci in Škoti voščili Južnemu Sudanu

Najmlajša afriška država je neodvisna od 9. julija 2011.

Papež Frančišek, canterburyjski nadškof in anglikanski primas Justin Welby ter Jim Wallace, baron iz Tankernessa in moderator škotske Cerkve, so ob 10. obletnici samostojnosti Južnega Sudana poslali skupno sporočilo tamkajšnjim političnim voditeljem, poroča avstrijski Kathpress. V sporočilu državi čestitajo ob deseti obletnici neodvisnosti. Kot pišejo, je dežela blagoslovljena z velikimi možnostmi in »spodbujamo vas, da si še bolj prizadevate, da bodo resnično vsi ljudje lahko želi sad neodvisnosti,« pišejo verski voditelji.

Žal še vedno številni državljani Južnega Sudana živijo v strahu in negotovosti, primanjkuje jim zaupanja v pravičnost, svobodo in blaginjo dežele, z obžalovanjem ugotavljajo cerkevni voditelji. Doslej je bilo zaznati zelo malo napredka, še dosti več pa bo treba storiti, da bi oblikovali resničen narod, ki bo upošteval dostojanstvo slehernega človeka. V ta namen pa se morajo žrtvovati politični voditelji, je zapisano v sporočilu.

9. julij 2011 – praznovanje rojstva nove države FOTO: Vatican Media

Kmalu zatem, ko je Južni Sudan razglasil svojo neodvisnost, je leta 2013 izbruhnila državljanska vojna med predsednikom Salvo Kiirom Mayarditom in njegovim tekmecem Riekom Macharjem. V obdobju doslej je življenje izgubilo 400.000 Južnih Sudancev. Leta 2020 sta oba na novo sestavila skupno vlado. Državljanska vojna odtlej velja za zaključeno, toda nasilni spopadi med sovražnimi narodnostnimi skupinami še naprej povzročajo strah in negotovost.

 Vaš narod je blagoslovljen z neizmernimi možnostmi.

Skupno sporočilo ob 10. obletnici samostojnosti Južnega Sudana

Ekscelence,

na ta dan, ki zaznamuje deset let samostojnosti Južnega Sudana, vam pošiljamo prisrčne pozdrave z zavestjo, da vas ta obletnica spomni na vaše pretekle boje in z upanjem meri na prihodnost. Vaš narod je blagoslovljen z neizmernimi možnostmi, zato vas spodbujamo, da si vedno bolj prizadevajte in svojemu ljudstvu omogočite uživanje vseh sadov samostojnosti.

Ko smo vam zadnjič pisali za božič, smo vas prosili, da bi lahko med seboj čutili večje zaupanje ter bili še bolj velikodušni v službi vašemu ljudstvu. Od takrat do zdaj smo z veseljem opazili kakšen manjši napredek. Žal pa vaše ljudstvo še vedno živi v strahu in negotovosti, nima zaupanja, da mu lahko narod dejansko oživi »pravičnost, svobodo in blagostanje«, kot to slavi vaša narodna himna. Še veliko je treba narediti, da se bo oblikoval narod, ki bo odseval Božje kraljestvo, kjer bo spoštovano dostojanstvo vseh in bodo vsi spravljeni. To pa lahko zahteva osebno žrtev vas voditeljev – zgled vodenja Kristusa samega to kaže na zelo močan način – in danes želimo, da veste: stojimo vam ob strani, ko gledate na prihodnost in znova poskušate razločevati, kako še bolje služiti vsemu ljudstvu Južnega Sudana.

Z veseljem se spominjamo ter se zahvaljujemo za zgodovinsko srečanje političnih in verskih voditeljev Južnega Sudana v Vatikanu leta 2019, in zahtevnih obljub, danih ob tej priložnosti. Molimo, da bi te obljube oblikovale vaša dejanja na način, da bi vas lahko obiskali tudi mi ter z vami osebno in z vašim ljudstvom obhajali ter počastili vaš prispevek za narod, ki uresničuje upanja od 9. julija 2011. Metem kličemo na vas in na vse v Južnem Sudanu Božji blagoslov bratstva in miru.

Vašim ekscelencam,
političnim voditeljem Južnega Sudana.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh