Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: blažena zakonca zavetnika svetovnega srečanja družin

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 06. 2022 / 10:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2022 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: blažena zakonca zavetnika svetovnega srečanja družin
Grobnica zakoncev Beltrame Quattrocchi v Rimu. FOTO: Wikipedia

Vatikan: blažena zakonca zavetnika svetovnega srečanja družin

Rimski vikar kardinal Angelo De Donatis je pred dnevi »z velikim veseljem« sporočil, da sta blažena Luigi in Maria Beltrame Quattrocchi izbrana za zavetnika desetega svetovnega srečanja družin, ki ga med 22. in 26. junijem prirejajo v Rimu.

Po kardinalovih besedah je bila odločitev sprejeta v dogovoru z Dikasterijem za laike, družino in življenje.

Zakonca Beltrame Quattrocchi - je kardinal De Donatis pojasnil na tiskovni konferenci, na kateri so minuli teden predstavili nekatere podrobnosti skorajšnjega srečanja v italijanski prestolnici - sta bila prva zakonca, ki ju je Katoliška cerkev 21. oktobra 2001 razglasila za blažena. To se je zgodilo med pontifikatom Janeza Pavla II. v baziliki svetega Petra ob navzočnosti njunih otrok Tarcisia, Paola in Enrichette.

Blažena zakonca Luigi in Maria Beltrame Quattrocchi. FOTO: Wikipedia

Zgodba družine Beltrame Quattrocchi se še danes kaže kot pristno, verodostojno in aktualno pričevanje o zakonski ljubezni.

Zgodba celotne družine, ki je večino svojega življenja preživela v Rimu, se še danes kaže kot »pristno, verodostojno in aktualno pričevanje o zakonski ljubezni«, je dejal kardinal De Donatis. Njun zakon, ki sta ga sklenila 25. novembra 1905 v baziliki Svete Marije Velike, je bil nenehna pot duhovne rasti.

Maria z otroki. FOTO: Wikipedia

»Na svetovnem srečanju družin bodo primerno zastopani verniki iz Afrike, Azije, Latinske Amerike in Srednje Evrope, vključno z Ukrajino,« je na tiskovni konferenci dejal Leonardo Nepi, predstavnik Dikasterija za laike, družino in življenje. »Iz Ukrajine bodo prišli delegati sinode Ukrajinske grško-katoliške cerkve in delegati škofovske konference latinskega obreda, ki sicer ne bi imeli priložnosti za udeležbo,« je dodal Nepi.

Na letošnjem srečanju sodeluje več kot 170 delegacij iz 120 držav, sestavljajo pa jih predvsem družine.

Delegacij, ki sodelujejo na letošnjem teološko-pastoralnem kongresu, je napovedal, »je več kot 170 iz 120 držav, sestavljajo pa jih predvsem družine, ki predstavljajo tri četrtine delegatov, ter duhovniki in škofje, odgovorni za družinsko pastoralo pri škofovskih konferencah, ter duhovni spremljevalci mednarodnih cerkvenih stvarnosti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh