Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: božično drevo in jaslice letos iz Italije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 10. 2022 / 10:23
Oznake: Cerkev, Praznik, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2022 / 10:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: božično drevo in jaslice letos iz Italije
Letošnje jaslice so v celoti izdelane iz lesa z ročno izrezljanimi figurami iz cedre. FOTO: Vatican Media (fotografija je simbolična)

Vatikan: božično drevo in jaslice letos iz Italije

Za letošnje jaslice na Trgu svetega Petra v Vatikanu bodo poskrbeli v severnoitalijanskem mestu Sutrio v deželi Furlaniji-Julijski krajini.

Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, so jaslice v celoti izdelane iz lesa z ročno izrezljanimi figurami iz cedre. Les ni bil posekan posebej za figure, temveč je bil recikliran. Jezus, Marija in Jožef imajo klasične poteze, dopolnjujeta pa jih tradicionalni ročno izdelani figuri z omenjenega območja: ena drugi pomaga vstati in se vrniti v jamo, simbolno pa predstavljata solidarnost, ki jo moramo živeti predvsem v gorskih oz. hribovskih okoljih.

Posebne jaslice so namenjene tudi za vatikansko dvorano Pavla VI. in letos prihajajo iz Gvatemale.

Vatikansko božično drevo ob letošnjih praznikih, 30 metrov visoka srebrna jelka, pa po vatikanskih navedbah tokrat prihaja iz vasi Rosello v pokrajini Abruzzi, majhnega srednjeveškega hribovskega naselja s 182 prebivalci. Letos bodo drevo okrasili mladi iz psihiatrične rehabilitacijske ustanove »La Quadrifoglio« iz Rosella. Posebne jaslice so namenjene tudi za vatikansko dvorano Pavla VI., kjer v zimskem času prirejajo splošne avdience, in letos prihajajo iz Gvatemale.

Leta 2020 je Trg sv. Petra v Vatikanu že drugič krasila smreka iz kočevskih gozdov. FOTO: Jure Sojč/arhiv Družine

Blagoslov jaslic in osvetlitev božičnega drevesa sta predvidena 3. decembra ob 17. uri. Slovesnost bo vodil nadškof Fernando Vergez Alzaga, predsednik Governatorata Mestne države Vatikan, v navzočnosti sodelavke s. Raffaelle Petrini, glavne tajnice governatorata. Drevo in jaslice bodo na ogled do 8. januarja 2023.

Kupi v trgovini

Zgodba o prvem božiču (trda vezava)
Za otroke
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh