Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan bratovščini sv. Pija daje daljši čas za razmislek

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 10. 2012 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan bratovščini sv. Pija daje daljši čas za razmislek

Objavljena izjava vatikanske komisije 'Ecclesia Dei' glede stanja dialoškega procesa med lefebvrovci in Vatikanom.

Vatikan želi lefebvrovski bratovščini sv. Pija X. v procesu približevanja dati na razpolago daljši čas za razmislek pred dokončnim odzivom na predloženo dokumentacijo. V luči zdaj že tridesetletne ločitve Cerkev razume, da priprava na zaključni dialog potrebuje svoj čas, je zapisano v izjavi pristojne vatikanske komisije 'Ecclesia Dei', ki je bila javnosti predstavljena minuli konec tedna.

Vatikan je članom bratovščine 13. junija letos predstavil pojasnilo o temeljnih verskih vprašanjih in predlog za dejavno umestitev v katoliško Cerkev. Na ta dopis v Vatikanu zaenkrat še niso prejeli odgovora, je še zapisano v izjavi.

Trenutno stanje pogajanj je sad triletnega teološkega dialoga z osmimi izvedenskimi konferencami, komisija 'Ecclesia Dei' spominja v svoji izjavi. Ravno papež Benedikt XVI. si neutrudno prizadeva za spravo z bratovščino sv. Pija. Ta prizadevanja pa zahtevajo 'potrpljenje, sproščenost, stanovitnost in zaupanje', je zapisano v izjavi.

Izjava pa ne omenja izključitve škofa Richarda Williamsona, ki jo je bratovščina objavila pred tednom dni. Britanski škof je na naslovnice medijev prišel zaradi svojih izjav o zanikanju holokavsta, vedno pa je tudi veljal za enega najostrejših nasprotnikov leta 2009 pričetega približevanja bratovščine Vatikanu.

Razlike med Vatikanom in bratovščino obstajajo predvsem zaradi drugega vatikanskega cerkvenega zbora, katerega sklepov na področju ekumenizma, bogoslužne reforme, svobode mnenja in verske svobode ter judovstva lefebvrovci ne priznavajo.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/F0F20AF3D4FB8CD7C1257AA3002280AC?OpenDocument

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh