Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: Cerkev in družba potrebujeta ostarele

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 02. 2021 / 11:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2021 / 07:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: Cerkev in družba potrebujeta ostarele

Vatikan: Cerkev in družba potrebujeta ostarele

Nadškof Paglia: duhovnost starostnikov pomembna za nadaljnji obstoj Cerkve in družbe.

FOTO: Tatjana Splichal

Duhovnost ostarelih je izjemno pomembna za nadaljnji obstoj Cerkve in družbe, je v pogovoru za spletni portal Vatican News poudaril predsednik Papeške akademije za življenje, nadškof Vincenzo Paglia. Na to je želel opozoriti tudi papež Frančišek, ki je konec letošnjega januarja razglasil svetovni dan starih staršev in ostarelih.

Nov tematski dan, posvečem starim staršem in starostnikom, ki ga bomo vsako leto obhajali na četrto nedeljo v mesecu juliju, je papežev dar Cerkvi in družbi, je pojasnil nadškof Paglia. Papež Frančišek je ta projekt pripravljal več let. »Zdi se mu pomembno, da Cerkvi, pa tudi družbi, podari poseben dan, ki bo posebej opozarjal na četrto Božjo zapoved: spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji. To zapoved običajno predstavljamo le majhnim otrokom, v resnici pa gre za to, da morajo otrokci svoje starše spoštovati tudi takrat, ko ti ostarijo. Če bomo to razumeli, nam bo v pomoč pri ozaveščanju o tem vprašanju, ki je po mojem mnenju trenutno precej pozabljeno,« je pojasnil predsednik Papeške akademije za življenje.

Dar celotni družbi

Tematski dan je tudi dar celotni družbi, ker z njim kažemo, kako dragocene so starejše generacije za družbeno strukturo. Danes prvič v zgodovini v istem časovnem obdobju živijo kar štiri generacije. »Ni res, da v preteklosti sploh ni bilo starih ljudi, toda številčno gledano niso predstavljali velike skupine. V Italiji (pa tudi v Sloveniji, op. prev.) govorimo o 'tretjem starostnem obdobju', danes bi že lahko uporabili izraz 'četrto starostno obdobje'. To je rezultat znanstvenega napredka in boljše zdravstvene oskrbe.

Težava pa je v tem, da ne vemo, kako naj danes ravnamo z ljudmi v visoki starosti. Kot bi imeli pred seboj visoko, štirinadstropno stavbo brez stopnic ali dvigala. Dostop do posameznih nadstropij je močno otežen. To je znana težava t.i. medgeneracijskega sožitja, ki je žal velik primanjkljaj današnje družbe, epidemija koronavirusne bolezni pa je še posebej izpostavila krhkost človeka v 'tretjem in četrtem' starostnem obdobju.«

Visoka cena za epidemijo

Ostareli ljudje so plačali najvišjo ceno za epidemijo. Do danes je za posledicami koronavirusne bolezni po svetu umrlo več kot dva milijona ljudi, starejših of 75 let. »To kaže na globoka nasprotja v družbi, ki ni sposobna negovati, zaščititi in rešiti ene najpomembnejših generacij, torej ostarelih. Težava je, da številni starostniki živijo v ustanovah, ki zanje niso primerne. Mnogi ostareli so osamljeni in zapuščeni in to ne drži zgolj za Italijo.«

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh