Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: Človekovo dostojanstvo naj bo v središču konference "Rio+20"

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 19. 06. 2012 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: Človekovo dostojanstvo naj bo v središču konference "Rio+20"

Sveti sedež spodbuja solidarnost namesto ‘enostranskih političnih, gospodarskih ali ideoloških interesov’.

Na razvojni konferenci Združenih narodov Rio+20 bi morala biti po mnenju Vatikana v središču pozornosti človek in njegovo dostojanstvo. Človeka ne bi smela obvladovati tehnika in ga spraviti na raven predmeta, je zapisano v dokumentu predstavnika Svetega sedeža pri Združenih narodih, nadškofa Francisa Chullikatta. Vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’ je omenjeni dokument objavil v svoji petkovi izdaji. Razvojno konferenco Združenih narodov v brazilskem Riu de Janeiru prirejajo med 20. in 22. junijem letos.

Razmisleka držav o prihodnosti našega planeta naj ne bi zamegljevali ‘enostranski politični, gospodarski ali ideološki interesi, ki v kratkoročnem delovanju dajejo prednost lastnim interesom, ne pa človeški solidarnosti’, je še zapisano v dokumentu. Posebno pozornost naj bi vrh devetnajstih gospodarsko najpomembnejših držav sveta in Evropske zveze namenil revščini in prihodnjim rodovom. Človekovo dostojanstvo je tesno povezano s pravico do razvoja, do zdravega okolja in miru. Vsem ljudem bi moral biti zagotovljen dostop do prehrane, izobrazbe, varnosti, miru in zdravstvene oskrbe.

V dokumentu je še izražena zahteva, da bi vse države morale priznati, kako so v enaki meri odgovorne za življenje slehernega posameznika kot za tehnologije, ki izboljšujejo kakovost človekovega obstoja. Tehnika globalizaciji narekuje ‘posebej hiter tempo’, zato je potrebno, da je povezana tudi z etičnimi temelji. Etične vrednote bi morale voditi gospodarske odločitve. Vatikan je izrazil prepričanje, da konferenca ‘ne bo le uspešna, ampak predvsem inovativna in daljnovidna’.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh