Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: Duhovniki morajo biti prepoznavni po svojih oblačilih

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 11. 2012 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: Duhovniki morajo biti prepoznavni po svojih oblačilih

»Ravno v sekulariziranem svetu naj bi Božjega moža prepoznali tudi po videzu«; po cerkvenem pravu predpise izdajajo škofovske konference.

Vatikan je svojim duhovnikom izrazil zahtevo, naj bodo tako 'v službi' kot tudi v javnosti vedno odeti v ustrezna duhovniška oblačila. Z okrožnico, ki je bila izdana sredi letošnjega oktobra, je vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone svoje duhovniške sodelavce spomnil na veljavna cerkvena pravila. Ravno v sekulariziranem svetu naj bi duhovnika kot Božjega moža in služabnika Cerkve prepoznali tudi po videzu, je moč slišati v rimskih cerkvenih krogih.

Po kanonu 284 cerkvenega prava so duhovniki obvezani, da se oblačijo 'v ustrezna cerkvena oblačila v skladu s predpisi, ki jih izda škofovska konferenca, ter v skladu s krajevnimi običaji'. Po predpisih Italijanske škofovske konference naj bi duhovniki nosili črn ali temno siv talar z belim kolarjem. Vodstvo rimske škofije je ta pravila postavilo vsem duhovnikom, ki delujejo na njenem območju.

Ni pa povsem jasno, komu konkretno je namenjena najnovejša okrožnica. Po mnenju opazovalcev bi lahko bili škofje in cerkveni dostojanstveniki rimske kurije, ki se več ali manj dosledno držijo predpisanih oblačil, zgled in znamenje vsem duhovniškim gostom, ki obiščejo Rim in Vatikan.

Foto: Wikipedia

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh