Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan gostil krovno organizacijo ameriških ženskih redov

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 13. 06. 2012 / 20:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan gostil krovno organizacijo ameriških ženskih redov

Razprava o ‘spornih točkah in pomislekih’ se je odvijala v ‘odprtem in prisrčnem ozračju’.

Krovna organizacija ameriških katoliških redovnic, Vodstvena konferenca vernih žensk (LCWR), in vatikanska Kongregacija za verski nauk sta razpravljali o izsledkih vatikanske preiskave omenjene organizacije. Kot so sporočili iz Vatikana, se je predsednica krovne organizacije, frančiškanska sestra Pat Farrell, minuli torek sestala z vrhovnimi predstavniki kongregacije. Srečanje je ponudilo priložnost, da sta obe strani izpostavili ‘sporne točke in pomisleke’, je bilo rečeno v izjavi za medije. Ozračje pogovorov so v Vatikanu opisali kot ‘odprto in prisrčno’.

Preiskava ameriških ženskih redov, ki so jo v Vatikanu naročili decembra leta 2008, naj bi razkrila ‘resno teološko pomanjkanje’. Preiskovalno poročilo Kongregacije za verski nauk, ki je bilo predstavljeno letošnjega maja, je med drugim izrazilo zahtevo po obširni reformi organizacije, ki ji v Združenih državah Amerike pripada okoli 80% vseh ženskih redov in kongregacij. Ugotovljeno pomanjkanje upoštevanja cerkvenega nauka naj bi po navedbah v ameriških medijih veljalo za odnos organizacije do splava, zaščite človeškega življenja, evtanazije in ženskega duhovništva. V Vatikanu so se obregnili tudi ob izjave o skrajnem feminizmu in istospolni usmerjenosti posameznikov. Krovna organizacija ameriških katoliških redovnic je kritiko Vatikana zavrnila in izrazila kritiko do pomankljive preglednosti preiskovalnega postopka.

Pojasnila iz Vatikana so izpostavila, da mora vodstvo LCWR v skladu z navodili Svetega sedeža upoštevati cerkveno pravo in spodbujati sodelovanje med redovi, vključenimi v organizacijo, ter njihovo sodelovanje z Vatikanom in s krajevnimi škofovskimi konferencami. Cilj vatikanske preiskave ameriških ženskih redov naj bi bil podpora LCWR pri tem ‘pomembnem poslanstvu’. Za to pa je potrebna predstava o cerkveni skupnosti, ki temelji na Jezusu Kristusu in na cerkvenem nauku.

Krovni organizaciji ameriških katoliških redovnic, Vodstveni konferenci vernih žensk (LCWR) s sedežem v mestu Silver Spring v ameriški zvezni državi Maryland, torej pripada okoli 80% vseh ženskih redov in kongregacij v Ameriki, kjer trenutno deluje približno 57.000 redovnic.

Na fotografiji: s. Pat Farrell, predsednica LCWR

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh