Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in 'Benetton' pokopala spor glede papeževe fotografije

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 16. 05. 2012 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in 'Benetton' pokopala spor glede papeževe fotografije

Sporna fotografija v oglasu italijanskega podjetja je prikazovala Benedikta XVI., ki poljublja kairskega imama Mohameda el-Tayeba.

Spor med Vatikanom in italijanskim modnim velikanom, podjetjem Benetton, zaradi fotografije, ki je prikazovala papeža Benedikta XVI. v objemu in poljubu s kairskim imamom, je zaključen. Italijanski koncern je izrazil javno obžalovanje, da je s svojo oglaševalsko kampanjo ranil čustva vernikov, kot je v izjavi za javnost pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Poleg tega je podjetje Vatikanu priznalo pravice do sporne papeževe fotografije in zagotovilo, da v prihodnje podobnih fotografij ne bo uporabilo brez vnaprejšnje privolitve iz Vatikana. Po Lombardijevih besedah pa je bila Benettonova izjava, predstavljena minuli petek, več ali manj neopažena.

Benetton je lanskega novembra v okviru oglaševalske kampanje z naslovom 'Unhate' uporabil fotomontažo, ki je prikazovala Benedikta XVI., kako na usta poljublja kairskega imama Mohameda el-Tayeba. Vatikan je podobo označil kot 'nesprejemljivo' in je proti Benettonu sprožil pravni postopek. Druge fotomontaže v kampanji so v enakem položaju prikazovale ameriškega predsednika Baracka Obamo s kitajskim predsednikom Hu Jintaom, nemško kanclerko Angelo Merkel s tedanjim francoskim predsednikom Nicolasjem Sarkozyjem ter izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Po številnih protestih je podjetje oglaševalsko kampanjo umaknilo.

Kot je zatrdil p. Lombardi, Vatikanu ni šlo za denarno odškodnino, ampak so zahtevali zgolj moralno poravnavo. To so dosegli s priznanjem podjetja, da je bila papeževa fotografija zlorabljena. Namesto denarne odškodnine je Vatikan italijansko podjetje pozval, naj daruje v cerkvene človekoljubne namene. Vatikan pa je po besedah p. Lombardija želel tudi dokumentirati svojo temeljno pripravljenost, da papeževo podobo v javnosti po potrebi brani z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi.

Na fotografiji: Luciano Benetton

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/14F034CDAD00F1B5C125794C002E78DC?OpenDocument

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh